Alábecsülik a kockázatokat a befektetők

Vágólapra másolva!
A vállalatok alábecsülik a korrupcióból, a céginformáció hiányából és a gyenge jogrendszerből adódó kockázatokat, mielőtt megkezdik üzleti kapcsolataikat a fejlődő piacokon - derült ki az Atradius Hitelbiztosító tanulmányából.
Vágólapra másolva!

Mennyire tartják kockázatosnak a kereskedelmi kapcsolatokat Indiával, Kínával, Oroszországgal, Brazíliával és Mexikóval? - ezt a kérdést tette fel az Atradius Hitelbiztosító hat európai ország 600 különböző nagyságú és fajtájú vállalatának.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kereskedés megkezdése előtt a vállalatok nem mérik fel pontosan azt a rizikót, amely ezekkel a piacokkal való üzleti kapcsolat során szóba jöhet. A leggyakrabban felmerülő kockázatok a potenciális ügyfelek hitelképességére vonatkozó elégtelen információ, a politikai befolyás, a gyenge törvényi szabályozás és a korrupció.

Kétszámjegyű növekedési rátájukkal a fejlődő piacok nagy üzleti lehetőséget jelentenek a vállalatok számára, de ez hamar negatív fordulatot vehet, ha a partnerekre vonatkozó információk hiányosak, és a számlák kifizetetlenek maradnak - értékelte a felmérést Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító magyarországi fióktelepének vezetője. Leginkább akkor fontos védekezni a nemfizetés ellen, amikor új, majdnem ismeretlen piacra lépünk be - tette hozzá.

A tanulmány kimutatta, hogy azok a vállalatok, amelyeknek még nincs tapasztalatuk az említett piacokról, minden pontban alacsonyabbra értékelték a kockázatokat, mint azok, akik már kereskednek velük. Például az Oroszországgal már üzletelő vállalatok közel harmada a legnagyobb rizikónak a hitelképességre vonatkozó céginformációk elégtelenségét tartja, míg az Oroszországban nem aktív cégeknek csak 18 százaléka értékelte ezt potenciális veszélynek.

A Kínával üzleti kapcsolatokkal rendelkező vállalatok 26 százaléka a legfőbb kockázatnak a gyenge kínai jogrendszert ítélte, ellentétben a Kínával nem kereskedő cégekkel, amelyeknek csak 14 százaléka látja a jogi szabályozás gyengeségét komoly üzleti veszélynek.

A tanulmány szerint az európai vállalatok számára a fejlődő piacok országai közül a legfontosabb kereskedelmi partner Kína. A második és harmadik helyen Oroszország és India található. A legnagyobb korrupciós veszélyt Oroszországban látják a megkérdezettek: 30 százalékuk fontos vagy a legfőbb rizikónak a korrupciót tartják.