Ötödével csökkent az Aegon profitja

Vágólapra másolva!
A holland Aegon biztosító és pénzügyi szolgáltató tavaly 2,551 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 20 százalékkal kevesebbet a 2006-os 3,169 milliárdnál. A negyedik negyedév 648 millió eurós adózott eredménye 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Vágólapra másolva!

A két év azonban könyvelési módszertani változtatások miattnem pontosan összehasonlítható, továbbá a 2006-os első negyedévet egyszeri tételek emelték - főleg a garanciatartalékok csökkentése a holland üzletben -, ám hasonló tavaly nem volt. A cégnél mindenesetre jónak minősítették a tavalyi évet, hangsúlyozva, hogy egyszeri tételek nélkül tavaly egész évben 4 százalékkal nőtt az üzemi eredmény. Ezért főleg Közép- és Kelet-Európát, Spanyolországot és Kínát dicsérték. A nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsön-piac semmi bonyodalmat nem okozott az Aegonnak.

Az Aegon teljes bevétele, 44,528 milliárd euró, 14 százalékkal több a 2006-os 39,165 milliárdnál. Továbbra is rekord ütemben nőtt az életbiztosítási bevétel Nagy-Britanniában. A többi bevétel - a jutalékbevétel és a sajátszámlás ügyletek, befektetések bevétele - nagyjából szinten maradt. Az új életbiztosítás-kötések értéke, 3,274 milliárd euró, 7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit csoportszinten.

Az Aegon novemberben befejezte egymilliárd eurós részvény-visszavásárlási programját. Összesen 74,57 millió törzsrészvényt vásároltak vissza 13,41 eurós átlagáron, ez a kint lévő törzsrészvények 4,6 százaléka volt. A visszavásárolt részvényeket érvénytelenítik, erről a közgyűlés határoz most áprilisban. A visszavásárlás hozzájárul az egy részvényre jutó eredmény növeléséhez. Az Aegon tavaly 1,9 milliárd eurót juttatott részvényeseinek osztalék és részvény-visszavásárlás formájában.