Szlovákia kitart az adóreform mellett

Vágólapra másolva!
A beharangozott adóreform keretében a pozsonyi kormány az adók és járulékok beszedésének egységesítését, az adóhivatalok alkalmazotti létszámának csökkentését tervezi a következő években - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A tervezetet a következő hetekben a pénzügyminisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátja, a kormánynak március végéig kellene foglalkoznia a javaslattal. Marek Lendacky, a pénzügyminisztérium stratégiai osztályának a vezetője szerint a reformot 2014-ig tervezik végrehajtani.

Az első fázisban, 2012-ig a vám- és adóügyeket egységesítik. A tervezet szerint igyekeznek felszámolni a vállalkozókat érintő jelenlegi legsúlyosabb problémákat. Szlovákiában az adórendszert legutóbb tavaly módosították az úgynevezett milliomosadó bevezetésével, ami elsősorban a bankszektorban és a távközlésben dolgozókat érintette negatívan: a Merces.sk portál elemzése szerint a nagyobb adóterhekkel sújtottak 16 százaléka dolgozik az említett ágazatokban.

A törvénymódosítás szerint a havi 47 600 koronánál (kb. 380 ezer forint) többet keresőknél csökkentették a leírható tételeket, ezért ennek a csoportnak nőttek az adóterhei. A milliomosadó bevezetése az elemzés szerint a férfiak 14 százalékát érinti negatívan, az adózatlan rész határértékének a növelését azonban a nők 5 százaléka is megérzi. Összességében mindez azonban csak a lakosság egyébként is jól kereső, elenyésző rétegét érinti.