A GVH elmeszelte az építészeket

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ötmillió forintra bírságolta a Magyar Építész Kamarát (MÉK), mert a szabályzataiban található rendelkezéseket árkartell létrehozásának minősítette. A kamara a Fővárosi Bíróságon megtámadja a versenyhivatal határozatát.
Vágólapra másolva!

A versenyhatóság megállapította, hogy a MÉK etikai-fegyelmi szabályzatának, díjszámítási szabályzatainak és versenyszabályzat tervezetének egyes rendelkezései alkalmasak a piaci verseny korlátozására. Az indoklás szerint a MÉK az építészek köztestülete, és építészeti tevékenység csak kamarai tagok, illetve regisztrációval rendelkezők által folytatható Magyarországon.

A versenyhatóság 2005 végén indított eljárást a MÉK ellen, mert úgy ítélte meg, hogy belső szabályzatai több ponton is versenyellenesek. Az etikai-fegyelmi szabályzat szerint az építészeti szolgáltatás díját a kamara díjszámítási szabályzata alapján kell megállapítani. A GVH vizsgálata megállapította, hogy 2003. március 1-je és 2005. január 31-e között az építészeknek honoráriumuk megállapításánál kötelezően a díjszabályzatot kellett használniuk, az attól való eltérés nem volt lehetséges. A 2005. február 1-én hatályba lépett, átdolgozott dokumentum sem mindenben felel meg a versenyjogi követelményeknek.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH figyelembe vette, hogy az árak rögzítése kőkemény versenykorlátozásnak minősül. A GVH azonban enyhítő körülményként értékelte, hogy a verseny korlátozása ténylegesen nem valósult meg, mert a gyakorlatban az építészek jellemzően nem a kamara által megszabott árakat alkalmazták. Emellett a kamara nem folytatott etikai eljárást a rendelkezéseit megszegő egyetlen tagjával szemben sem.

Eltér István, a MÉK elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: nem értenek egyet a versenyhatóság határozatával, ezért azt a Fővárosi Bíróságon megtámadják. Kiemelte, hogy a MÉK nem akadályozza a versenyt, sőt nyitott a külföldi építészek előtt is.

Az elnök szerint a MÉK nem kötelező, hanem ajánlott minimál árakat határozott meg, és aki az alatt vállalt tervezést, etikai vétséget követett el. Ez utóbbi részt 2001-ben a GVH kivetette a MÉK szabályzatából, ám 2003-ban ismét visszakerült, ám kizárólag azért, hogy a nagyon olcsón dolgozók ne lehetetlenítsék el a többi tervezőt.