Májustól ismét változik az áfatörvény

Vágólapra másolva!
Valószínűleg mégsem kell a fűnyírás után fordítottan adózni: az áfatörvény sutára sikerült passzusa májustól megváltozik. S ha már napirendre került a fordított adózás, egy füst alatt az értékalapú ingatlanadót is megváltoztatná a parlament egy mini adócsomag keretében - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Ma délután szavaz az országgyűlés arról az adójavaslatról, amely a korábban elfogadott áfatörvény egyes passzusait módosíthatja. A fordított adózás kiterjesztését szinte a jogszabály januári hatálybalépésétől kezdve folyamatosan bírálatok érik, mivel a szabályozás átláthatatlan volt. Az egyébként logikus módosítás az volt, hogy azokon a területeken, ahol jellemző probléma az áfa eltüntetése az ügyletek során, vezessék be a fordított adózás rendszerét. Vagyis az áfát a vevőnek kell befizetnie és adott esetben levonnia is, így nem lesz lehetőség az áfa klasszikus elcsalására.

A gond az volt, hogy a fordított adózás hatálya alá a jogszabály az ingatlanokkal kapcsolatos ügyleteket sorolta, ami túl széles adóalanyi kört jelentett. Így ingatlan lett minden, ami a föld fölött áll: például fordított adózás alá került a kertészkedés, fűnyírás vagy egy villanyoszlop felállítása is. A május elsejétől életbe lépő módosítás szerint csak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan esik a fordított adó hatálya alá, vagyis az épületek felhúzása, szerelése, javítása (akkor is, ha a munka tulajdonképpen szolgáltatásnyújtás, a jogszabály ezt termékértékesítésnek veszi). Más, korábban ide sorolt tevékenységek viszont nem tartoznak majd a körbe, ami elsősorban azért megnyugtató, mert így egyértelműen besorolhatók lesznek a tevékenységek.

A másik jelentős változás lehet, hogy 2009-től mégsem úgy lép hatályba az értékalapú ingatlanadó, ahogyan azt tavaly év végén átpasszírozta kormány. Jövőre opcionális lehet a számított érték alapú ingatlanadó, ha egy önkormányzat nem akarja alkalmazni azt, akkor választhat más lehetőséget is, adott esetben a területalapú adó kivetését. Ezt a módosítót a költségvetési bizottság nyújtotta be, csak úgy mellékesen az áfatörvényhez csapva - értesült a Napi Gazdaság.