Kóka: fontos lenne az ingatlanadó

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn rossz döntést hozott, amikor lényegében leszavazta az értékalapú ingatlanadót. Az SZDSZ szerint az egységes ingatlanadó fontos része volt a koalíciós megállapodás kiegészítésének - közölte Kóka János.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője szerint bár eredetileg csak a liberálisok küzdöttek az értékalapú ingatlanadóért, úgy tűnt, a szocialisták is elfogadták a javaslatot.

Az Országgyűlés hétfőn módosított egyes adótörvényeket. A változtatások része, hogy az önkormányzatok adóztatási mozgásterének bővítése érdekében 2009-től továbbra is lehetővé tették az önkormányzatok számára, hogy a helyi építmény- és telekadót az alapterület, valamint a korrigált forgalmi érték alapján is kivethessék, azzal, hogy a számított értékalapú adóztatásra is lehetőség lesz.

Közleményében Kóka János a magyar adórendszer egyik legnagyobb hibájának nevezte, hogy túladóztatja a jövedelmeket, miközben még a nagyobb vagyonokat sem terheli megfelelő adóval. Az értéklapú ingatlanadó kiválthatna más, jelenleg is meglévő, ingatlanokkal összefüggő adónemeket, jelentősen egyszerűsítené és igazságosabbá tenné az ingatlanok adóztatását - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az SZDSZ frakció következetesen képviselte az ingatlanadó ügyét, egyhangúlag voksolt a hétfői szavazás során is, ennek ellenére a liberálisok álláspontja az Országgyűlésben jelentős kisebbségben maradt. Kóka János arról is írt, hogy az egyik módosítónál tévedésből rosszul szavazott, de ez sem a végeredményt, sem a liberális álláspontot nem befolyásolta.