Ötezer embert küld el a General Motors

Vágólapra másolva!
Európai munkaerejének mintegy 10 százalékát, 5 ezer embert építene le még az amerikai General Motors (GM) szakszervezeti források közlése szerint. A leépítést gyakorlatilag önkéntes kilépésekkel képzeli el.
Vágólapra másolva!

A GM elismerte a szakszervezetekkel folyó tárgyalások tényét, de közölte, hogy bármilyen létszámcsökkentésre vonatkozó adat spekuláció. A GM dolgozókat tömörítő különböző európai szakszervezetek képviselői csütörtökön találkoznak.

Egy munkástanácsi illetékes már gyártóegységek szerinti bontásokat is ismertetett a Reuters hírügynökséggel: a legtöbben az antwerpeni GM-üzemből távoznának a tervek szerint, mintegy 1300 dolgozó. Bochumban, ahol korábban már szóba kerültek nagy leépítések, de a GM visszakozott, a jövőben mégis megszűnne több mint 900 munkahely.

A GM márkáihoz tartozik Európában az Opel, a Vauxhall és a Saab. Ezeknél már voltak létszámcsökkentések, és egészében ugyancsak körülbelül az addigi állományi létszám 10 százalékát érintették. A nagyvállalat tavalyi éves vesztesége elérte a 39 milliárd dollárt.