Százmilliárd jut energetikai fejlesztésre

Vágólapra másolva!
Százmilliárd forint támogatás jut a környezetbarát energetikai fejlesztésekre a Környezeti és Energetikai Operatív Program (KEOP) keretében 2007 és 2013 között - mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkár.
Vágólapra másolva!

A támogatási összegből 62 milliárd fordítható a megújuló energia támogatására, 38 milliárd pedig energia-hatékonyság fokozására - tette hozzá a szakállamtitkár. Rámutatott: környezetvédelmi szempontból a fejlesztési irány az, hogy épüljön ki ott is a kapcsolt energiatermelés - a meglévő távhőrendszerek esetében -, ahol még ez nincs meg, másutt pedig a meglévő kapacitást kell bővíteni. Dióssy László szerint különösen kívánatos, hogy a kapcsolt termelés megvalósítása megújuló energiaforrásokkal történjen, illetve egyéb hőbázison - ipari hulladékhővel, hűtési igények kielégítésével összekapcsoltan - valósuljon meg.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a szén-dioxid-kibocsátást az Európai Unió tagországaiban 2020-ig 18 százalékkal kell csökkenteni, az 1990-es adatokhoz képest. Rámutatott arra is, hogy Magyarországon a 3,9 millió háztartás fogyasztja el a primer energia 40 százalékát, a háztartások "felelősek" a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadáért.

Dióssy László ismertetése szerint a megújulóenergia-használatot a teljes energia-felhasználáson belül 2020-ig 13 százalékra kell növelniük a tagországoknak. Uniós előírás a bioüzemanyagok részarányának a növelése is: 2010-re 5,7, 2015-re 8, míg 2020-ra 10 százalékra - tette hozzá a szakállamtitkár. Rámutatott: a káros anyagok (például a szén-dioxid) kibocsátásának csökkentését az energia-takarékosság növelésével, a megújuló energiák bővítésével, a szén-dioxid-megkötési technológiák alkalmazásával,illetve a tüzelőanyag-váltással lehet elérni.

Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke a konferencián elmondta: az elmúlt 18 évben kétezer megawattos kapcsolt energia termelő beruházás valósult meg. Megjegyezte: 1200 megawatt nagyerőművi, 800 pedig kiserőművi fejlesztés volt.