Társadalmi vita kezdődhet az áfakulcsokról

Vágólapra másolva!
Társadalmi vitát kezdeményez az Európai Bizottság a csökkentett áfakulcsokról - jelentette be Kovács László, a testület magyar tagja kedden Strasbourgban. Az adó- és vámügyi főigazgatóság irányította konzultáció célja, hogy megtudja az érdekeltek véleményét a csökkentett áfakulcsok jelenlegi uniós szabályozásáról, illetve ezek lehetséges változásairól.
Vágólapra másolva!

A hatályban lévő uniós irányelv szerint a legkisebb alkalmazható áfa-kulcs az EU egyik tagállamában sem lehet kisebb 15 százaléknál. Mindemellett a jogszabály tartalmaz egy, az összes tagállam által jóváhagyott listát bizonyos termékekről és szolgáltatásokról, amelyekre a tagállamok továbbra is csökkentett kulcsot alkalmazhatnak. Ezen felül néhány tagállam rendelkezik olyan korábban engedélyezett felmentésekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy csökkentett adókulcsot igényeljenek bizonyos termékekre és szolgáltatásokra.

Ezek a különbségek nem kedveznek egy koherens uniós jogszabályi környezet megteremtésének. A bizottság ezért szeretné megtudni a lehető legtöbb érintett véleményét, valamint felmérni az egyes termékekre és szolgáltatásokra érvényben lévő csökkentett áfakulcs konkrét hatását az árakra, a keresletre, a foglalkoztatásra, a környezetvédelemre és bármely olyan tényezőre, amely a belső piac zökkenőmentes működését akadályozhatná.

A konzultációba minden érintett bekapcsolódhat. Ez különösen azoknak a gazdasági szereplőknek fontos, akik jelenleg piaci hátrányba kerülhetnek csökkentett kulcsokat alkalmazó tagállamokkal szemben.