Megduplázzák az afrikai élelmiszersegélyt

Vágólapra másolva!
A Világbank a 2008 júniusától kezdődő 12 hónapban 700 millió dollárra emeli az afrikai országok agrártermelését segítő kedvezményes hiteleinek keretét a megelőző periódusban rendelkezésre álló 400 millióról, és elképzelhető, hogy még tovább növeli ennek összegét - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A világszervezet azután döntött így, hogy az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon kifejtette: a világon kialakult élelmiszerhiány enyhítésének, a tavaly 40 százalékkal megugrott árak letörésének egyik lehetősége az afrikai farmok termelési kapacitásainak növelése.

Ezzel egyidejűleg Josette Sheeran, a World Food Programme (WFP) segélyszervezet igazgatója brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az üzemanyagok és az élelmiszerek drágulása miatt a WFP-nek 325 millió euró (500 millió dollár) pluszforrásra van szüksége ahhoz, hogy el tudja látni élelmiszerrel az általa támogatott éhezőket. A szervezet enélkül idén 2,2 milliárd euróval gazdálkodhat, ebből juttat el élelmiszer-szállítmányokat 78 ország 73 millió rászoruló lakosának. Az igazgatónő szerint a WFP alapvető törekvése, hogy soha ne csökkenjen azoknak a száma, akiknek segíteni tud, ezért minden követ megmozgatnak, hogy hozzájussanak a szükséges pluszpénzhez.

Eközben az Egyesült Arab Emírségek vezető politikusai azon gondolkodnak, hogy állami támogatásokkal törik le az alapvető élelmiszerek árát. Ez csak az ott lakó helyieknek szólna, a lakosság négyötödét kitevő ott dolgozó külföldieknek nem - olvasható a Napi Gazdaságban.