Ecostat: 5,9 százalékos infláció idén

Vágólapra másolva!
Idén júliusban a fogyasztói árak várhatóan 5,9 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a termelői árak pedig 4,8 százalékkal haladhatják meg a 2007. júliusi szintet. 25 pontos jegybanki alapkamat csökkentést júliusra prognosztizálják.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet Mikroszkóp című kiadványa szerint tavaly júniustól a közszférában 8,3 százalékos béremelés történt a 2008. januári 13. havi egyszeri juttatás terhére,ezért januárban a közszférában csak félhavi kifizetésre került sor, ami a bruttó keresetek jelentős csökkenését eredményezi abban a hónapban. Júniustól ez a hatás kikerül a bázisból, aminek következtében a költségvetési szféra keresetemelkedésének üteme érezhetően mérséklődik - írja az Ecostat.

Előrejelzése szerint 2008 júliusában a költségvetési szférában 5 százalékos, a versenyszférában pedig 7,1 százalékos keresetemelkedés várható az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 6,4 százalékkal nőhet.

A kutatóintézet prognózisa szerint 2008 júliusában az ipar belföldi értékesítése 4,9 százalékkal, az exportértékesítés 9,4 százalékkal, az ipari termelés pedig 6,0 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest a szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított indexek szerint.

Számításik szerint kiskereskedelemben a következő hónapokban stagnáló forgalom várható, majd a nyári hónapokban lassú növekedés indulhat. Ennek ellenére 2008 augusztusában a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól.

Júliusban az Ecostat 256 forint körüli euró árfolyamra és 7,25 százalékos jegybanki alapkamatra számít, a 25 bázispontos kamatcsökkentést is júliusra prognosztizálják.