Nem változik a cukorstratégia

Vágólapra másolva!
Nem változik az osztrák Agrana stratégiája Magyarországon: a csoporthoz tartozó Magyar Cukor Zrt. hosszú távon kíván cukrot gyártani cukorrépából az ország egyetlen megmaradó cukorgyárában, Kaposváron.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a cég stabilizálja a kaposvári üzem kapacitását, úgy, hogy képes legyen a vállalat 105 ezer tonnás cukorkvótájának megfelelő mennyiségű cukor legyártására.

Emlékeztetnek rá, hogy a mezőgazdasági termelők idén tonnánként 6,60 euró uniós és 4 euró kormányzati támogatásra is számíthatnak, amelyek az alap-átvételi árral és a prémiumokkal együtt 42,50 euró jövedelmet biztosítanak a gazdaságoknak.

Az Agrana az elmúlt években jelentős beruházással napi 5000 tonnáról 7000 tonnára emelte a kaposvári üzem feldolgozó kapacitását. Ezen kívül a gyárban olyan biogázüzemet létesítettek, amely a cukorrépaszeletből előállított biogáz révén részben függetleníti a gyár energiaellátását a földgáztól.

Az Agrana mintegy húsz éve van jelen a magyar élelmiszeripar három különböző szegmensében (cukorgyártás, keményítő-etanol-előállítás és gyümölcsfeldolgozás). Szakmai befektetőként az Agrana stratégiai célja mindig is termelőüzemeinek fenntartása és fejlesztése volt - fűzik hozzá.

A német Nordzucker magyarországi érdekeltsége, a Mátra Cukor Zrt. a napokban jelentette be, hogy befejezi a répacukorgyártást Magyarországon, bezárja utolsó, még működő magyar gyárát, a szerencsit is. A döntést a cukorrépa hiánnyal indokolták.

Jelezték ugyanakkor azt is, hogy a magyar piacot a jövőben is ellátják cukorral a tulajdonos csoport nemzetközi kereskedelmi társasága, az Eurosugar révén. Ehhez a hátteret a szolnoki és a hatvani telephelyen rendelkezésre álló silók és kiszerelők biztosítják, itt végzi majd a Mátra Cukor a behozott cukor kiszerelését.

Koczka Zoltán, a Cukor Terméktanács titkára korábban azt mondta, hogy a cukorrépa belföldi termőterülete a szerencsi cukorgyár bezárását követően mintegy 25 ezer hektárról várhatóan 12-13 ezer hektárra csökken. A cukorrépa hiány miatt a Magyar Cukor Zrt. újsághirdetésekben toboroz cukorrépa-termelőket.

A termelési kedv megcsappanásának hátterében az Európai Unió cukorpiaci szabályozásának reformja húzódik meg, amely - a jobbára exportált cukorfelesleg lecsapolásának érdekében - megváltást fizet a cukortermeléssel felhagyó gyáraknak illetve a nekik beszállító cukorrépa-termelőknek.