A Euromoney még bízik Magyarországban

Vágólapra másolva!
Javult Magyarország általános országkockázati besorolása a londoni Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított, a márciusi kiadásban közölt legújabb globális sorrendben. Az Egyesült Államok kieshet az első tíz helyezett közül.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb londoni gazdaságpolitikai magazin több tucatnyi piaci és politikai elemző értékelése alapján félévente közzétett, 185 országot soroló listáján Magyarország az előző, szeptemberi sorrend 43. helyéről most a 41. helyre került, ahol tavaly márciusban is állt.
A térségi EU-országok közül a legjobb helyen továbbra is Szlovénia áll, egy hellyel előrelépve, a 25-ikre a szeptemberi 26-ikról.

Magyarország, amely a régióbeli EU-tagokat is tartalmazó, tágabb értelemben vett kelet-európai térség országai közül a fél és az egy évvel ezelőtti országkockázati listán a harmadik volt Szlovénia és Csehország mögött, most is ugyanerre a helyre került. A teljes listán három hellyel megelőzi a 44. Szlovákiát, jóllehet ez utóbbi ország a londoni elemzői közösségben honos konszenzus szerint jövőre nagy eséllyel az euróövezet tagja lesz.

Emelkedik a magyar politikai kockázat

A Euromoney márciusi országkockázati rangsorában - a számos kritérium alapján összeállított osztályzati rendszer alapján - a megszerezhető 100 pontból Magyarország a tavaly márciusi 69,08 pont és a tavaly szeptemberi 68,93 pont után most 69,04 pontot kapott az általános kockázati kategóriában.

A legfontosabb részmutatók közül a politikai kockázat pontszáma az egy évvel ezelőtti 18,09 és az őszi 18,03 pont után ezúttal 18,12 pont lett. Tavalyelőtt szeptemberben ez a részindex még 17,74 pont volt, vagyis másfél éves távlatban érzékelhetően javult. Ebben a kategóriában 25 pont a legjobb osztályzat, vagyis ez jelzi a legkisebb kockázatot. E kategória nem a tényleges belpolitikai kockázatot méri, hanem azt, hogy az egyes országok milyen eséllyel válnak nem fizetővé az import és az adósság után, illetve tagadják meg a külföldi részvénybefektetések osztalékának, vagy a befektetett tőkének a hazautalását.

A hitelminősítés stabil

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő az előző országkockázati rangsor kiadása óta, tavaly novemberben leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra javította vissza Magyarország "BBB plusz" szintű hosszú távú szuverén adósosztályzatának kilátását, vagyis levette a magyar adósosztályzat rontását a napirendről. A magyar besorolás ezzel mindhárom nagy hitelminősítőnél - Fitch, Standard & Poor's, Moody's - stabil.

A Euromoney által megkérdezett szakértők az általános gazdasági teljesítményre a lehetséges 25 pontból a tavaly márciusi 10,12 pont és a szeptemberi 10,47 pont után most csak 8,68 pontot adtak Magyarországnak. Ugyanakkor a szuverén hiteltörlesztési késedelmek és átütemezések kategóriájában értelemszerűen most is megadták a lehetséges legjobb 10,00 pontot, mivel Magyarországnak az elmúlt fél évben sem voltak törlesztési hátralékai és átütemezett adósságai. A hitelminősítési kategóriában Magyarország a megadható 10-ből a tavaly márciusi 6,72 és a szeptemberi 6,04 pont után idén márciusban ismét 6,72 pontot kapott.

A tőkepiaci finanszírozási hozzáférés könnyűségét vagy nehézségét osztályozó kategóriában a Euromoney a lehetséges 5 pontból a tavaly márciusi 4,03 pont és a szeptemberi 4,14 pont után most 4,18 pontot adott Magyarországnak.

Masszív lejtmenetben az USA

A globális kockázati listán a márciusi első helyezett a szeptemberihez és a tavaly márciusihoz hasonlóan Luxemburg, a megszerezhető általános 100 pontból 99,88-cal, utána Norvégia, Svájc és Dánia következik.

Az Egyesült Államok ugyanakkor az egy évvel ezelőtti negyedik és a tavaly szeptemberi hetedik helyről a tizedikre csúszott vissza a legújabb felmérésben. A Euromoney elemzése szerint a gazdasági lassulás és "a bizonytalan politikai jövő" miatt Amerika kieshet az első tíz legkevésbé kockázatos gazdaság közül. Londoni elemzők most már nagy biztonsággal jósolják az idei amerikai recessziót. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő minap Londonban közzétett elemzésében például 70 százalékosra tette az esélyét az amerikai recessziónak, amely a cég szerint valószínűleg már el is kezdődött.

A lista utolsó, 185. helyére - Észak-Koreával helyet cserélve - ezúttal Afganisztán került, a lehetséges 100 pontból 5,45 pontot szerezve.