OECD: Fél évre lefagy az USA gazdasága

Vágólapra másolva!
Az Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb prognózisa szerint az USA gazdasági növekedése gyakorlatilag megáll az idei első félévben - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben ugyan még 0,1 százalékos GDP-bővülés várható, ám a másodikban már nulla növekedésre lehet számítani. 2001 július-szeptembere óta nem volt példa arra, hogy egy negyedéven át ne bővüljön a gazdaság, de technikai értelemben csak akkor lehet recesszióról beszélni, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP. A gazdasági aktivitás mindazonáltal messze elmarad a lehetőségeitől, és a pangás gyorsan terjed - kommentálta a jelentést Jörgen Elmeskov, az OECD vezető közgazdásza.

Az USA-ban az elmúlt két hónapban csökkent a foglalkoztatás és visszaesett az ipari termelés, valamint a kiskereskedelmi forgalom. A reálgazdaság nem maradhat érintetlen a pénzpiacok felbolydulásától: a beszűkült hitellehetőségek, a kölcsönök megszerzésének megkeményedett feltételei az összes ágazat tevékenységét visszafogják. Csak a lakásépítési beruházások visszaesése 1 százalékponttal csökkentette a GDP növekedését az elmúlt két évben, és ez az idén is folytatódik - áll az OECD indoklásában.

Az eurózóna GDP-növekedése ugyan valamivel nagyobb lesz az USA-énál - fél százalék körül alakul -, ám a februárban 3,3 százalékra gyorsult infláció messze a kívánatos szint felett van - mondta Elmeskov. A közgazdász szerint ha az erős euró nem segít az árnövekedés megállításában, akkor az ECB-nek emelnie kell az alapkamaton - írja a Napi Gazdaság.