Idén nincs esély az olajár csökkenésére

Vágólapra másolva!
A szakértők már nem számolnak azzal, hogy 2008 folyamán tartósan, jelentősen 100 dollár alá süllyedne az olajár. Az OPEC szerint ezért a spekuláció és a gyenge dollár a felelős.
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az idén tartósan magas olajárakkal számol: a szervezet szerint egy hordó olaj 80-110 dollár között lesz 2008-ban a világpiacon.

A szervezet elnöke hétvégi nyilatkozatában azonban hangsúlyozta: az olajkartell nem felelős a magas árakért, még ha a fejlett ipari államok szeretnék is ezt így beállítani. Az okok sokkal inkább a az amerikai gazdaság problémáiban, a dollár gyengeségében és a spekulációban keresendők.

Londoni iparági elemzők - a múlt héten kiadott elemzéseikben - az idei év eddigi árdinamikája alapján az első negyedévre 100 dollárhoz közeli, a második negyedévre, és az év egészére is 100 dollár feletti nyersolajár-átlagot jósolnak. Ez az első, 100 dollár feletti éves átlagárprognózis a Cityben.

A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci előrejelzéseket is közlő háza - legújabb előrejelzésében azt írta: a nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajféle, a West Texas Intermediate (WTI) átlagára az első negyedév eddig eltelt szakaszában 96,90 dollár volt, és valószínű, hogy a negyedév egészében eléri a 98,50 dollárt, ami "gyakorlatilag nem különbözik a 100 dollártól".

A ház szerint a jelenlegi folyamatok alapján "nagyon nehéz nem 100 dollár feletti második negyedévi átlagot jósolni"; a Barclays Capital a maga részéről jelenleg 103 dolláros WTI-átlagot vár az idei második három hónapra, megjegyezve, hogy ez még mindig "meglehetősen konzervatív" prognózis. A 2008-as év egészére a cég - a nagy londoni házak közül elsőként - szintén 100 dollár feletti, 100,80 dolláros WTI-árfolyamátlagot valószínűsít.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyűolaj-keverék idei átlagos árfolyama a cég előrejelzése szerint éppen elmarad a 100 dollártól, 99,10 dollár lesz, de a második negyedévben ez az olajfajta is 101,00, a negyedikben pedig 102,40 dollár lesz átlagosan, a prognózis szerint.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző cége, az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló - Londonban már részleteiben ismertetett - havi globális előrejelzésében 91,30 dollár idei egész évi Brent-, és 93,10 dolláros WTI-átlagár szerepel.

Hétfőn reggel egyébként közel 2 dollárral, 100 dollár körüli szintre csökkent a kőolaj ára a New York-i Globex elektronikus kereskedésében. A West Texas Intermediate a legközelebbi, májusi határidőre hétfőn reggel hordónként (159 liter) 100,14 dollár volt a Globexen - 1,70 dollárral olcsóbb, mint az előző, csütörtöki kereskedésben.