Dollármilliárdok környezetvédelemre Kínában

Vágólapra másolva!
Kína az idén 27 milliárd jüant (3,8 milliárd dollárt) fordít a légszennyezés mérséklésére és energia megtakarításra, ami az egy évvel ezelőttihez képest 14,9 százalékos növekedést jelent - közölte a pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A pekingi központi kormányzat ezenkívül 14,8 milliárd jüant fordít majd környezetbarát építési projektek megvalósítására. A China Daily című lapban megjelentetett információ szerint az idei évet kulcsfontosságúnak tekintik a 2006-2010 közötti időszak energia-és környezetvédelmi céljainak megvalósításában. A terv szerint ezen időszakban a bruttó hazai termék egységére jutó energiafogyasztást 20, a kéndioxid kibocsátást és a kémiai oxigénigényt (a vízben lévő szerves és szervetlen anyagok által felhasznált oxigénmennyiséget) a 2005 szinthez képest 10 százalékkal akarják mérsékelni.

A közlemény szerint a kormány az adópolitikával és egyéb piaci eszközökkel (kibocsátási jogokkal való kereskedés) is támogatni kívánja e célok teljesítését. Az ipar képviselői és a helyi kormányzatok tisztségviselői azonban keményen ellenállnak e törekvéseknek, mivel a gazdasági növekedésnek és a munkahelyek létrehozásának tulajdonítanak elsőbbséget.