Homály fedi a beruházás-támogatásokat

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékesei szerint ha a működőtőke-befektetések állami támogatása terén minden átlátható lenne, akkor a Magyarországra telepíteni kívánó vállalatok a korábban már megítélt legmagasabb szubvenciós szintet követelnék maguknak - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Ezzel éles ellentétben áll a törvényi szabályozás, ami hazánkban minden alapított vállalkozás nem normatív támogatása esetén kötelezi a támogatót - azaz a magyar államot - a kedvezményezett nevének, a beruházás helyszínének, a szubvenció céljának és a szubvenciós összegnek 60 napon belüli nyilvánosságra hozatalára.

Mivel adófizetői pénzről van szó, a szubvenciós összegek közzététele jogos és elvárható lenne, ám a valóság korántsem felel meg sem ideáinknak, sem a törvény által előírt feltételeknek - derül ki a Népszabadságból.

Nem egyező adatok

A Gazdasági Közlönyben talált adatok ugyanis több esetben nem tartalmazzák a támogatások mértéket, ráadásul a támogatottak körének listája nem egyezik GKM által kiadott hasonló listával. Annyi mindenesetre tény, hogy 2006-ban 20,13 milliárd, 2007-ben pedig 10,38 milliárd forint támogatásra leltek a Népszabadság munkatársai a Gazdasági Közlönyben.

Ezzel szemben például a 2006-os költségvetés zárszámadásában a GKM a szubvencióra kifizetett pénzösszeget 12 milliárd forintban rögzíti. Beszámolójukból az is kiderül, hogy a kormány a tárgyévben összesen 32 egyedi támogatási szerződést kötött, ami 78 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatási kötelezettséget jelent a külföldi cégek felé 2011-ig.

Ráadásul a kormány elmondása szerint a szubvenciós szint ma 4-6 százalék között mozog, a Népszabadság munkatársai viszont a Gazdasági Közlönyből nyert adatok alapján 10,425 százalékos betelepülési hozzájárulást számítottak ki.

A cégek sem szolgáltatnak információt

Mivel vélekedéseink szerint a közzététel nem csak pontatlan, hanem késedelmes is, a lap néhány nagyobb támogatott céget is megkérdezett az egyébként nyilvános támogatásokról, ám a Robert Bosch csoport, a Citibank, a Vodafone és a T-Systems projektet működtető IT Services Hungary illetékesei sem voltak hajlandók adatot szolgáltatni a támogatások mértékéről. A cégek azonban nagyon elégedettek a kifizetések ütemezésével.

A GKM a helyenként fél, akár 1 éves késedelmeket a bonyolult döntiési mechanizmusnak tulajdonítja. A tárca illetékese szerint többször több ajánlatot kell egymástól független fórumokon egyeztetni, ami a vártnál hosszabb procedúrát eredményezhet.