Váratlanul élénkült az amerikai lakáspiac

Vágólapra másolva!
Váratlanul - az elmúlt hét hónapban először - növekedtek az amerikai lakáseladások, ezzel együtt rekord mélységben jegyezték az árakat. Az Ingatlanügynökök Országos Egyesületének tájékoztatása szerint a meglevő ingatlanokból 2,9 százalékkal adtak el többet, így februárban 5,03 millió lakásra szökött az éves bontású adat.
Vágólapra másolva!

A leggyakoribb eladási ár 8,2 százalékkal volt alacsonyabb (195 900 dollár) a tavalyinál, ez a felmérés 1968-as indulása óta a legkisebb szám. Az elemzők szerint az adatok azt igazolják, hogy az amerikai ingatlanpiac folyamatosan stabilizálódik. A januári számok alapján még esést prognosztizáltak februárra.

"Ez egyértelműen pozitív jelzés" - mondta Pierre Ellis, a new york-i Decision Economics vezető közgazdásza. "Az árak ugyan gyengélkednek, de ez adott volt."

A Fed folyamatosan csökkenti a kamatait tavaly szeptember óta, amikor világossá vált az ingatlanpiac válsága és ennek hatása a pénzpiacokra. "A lakásárak, a kamatláb és hozamok olyan mértékűre erősödtek, hogy a vásárlók sokkal komolyabban meggondolják az ajánlatukat" - mondta Lawrence Yun, közgazdász.