A jó termés se csökkenti a kávé árát

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem lesz olcsóbb a kávé: a Nemzetközi Kávészervezet feje jósolja ezt annak alapján, hogy a szervezet az idén a fogyasztás 2 százalékos globális növekedésére számít. Nestor Osorio szerint a feltörekvő európai gazdaságok esetében biztosan tetten érhető majd a kereslet növekedése: konkrétan Lettországban, Litvániában és Szlovéniában jósol növekedést a nevezett országcsoportban.
Vágólapra másolva!

Osorio szerint egyensúlyi állapot alakul ki a kereslet és a kínálat frontján, azaz az árak még egy ideig jelenlegi szintjükön maradnak. Az utóbbi időben a kávépiacon az árak ereszkedését váltotta ki, hogy a világ egyik jelentős kávétermelője, Brazíliában a vártnál nagyobb termésre lehet számítani.

A kávébetakarítási szezon az országban a jövő hónapban kezdődik, a legmagasabb becslések szerint 53,9 millió zsáknyit (1 zsák=60 kiló) szüretelnek az élelmiszeripari nyersanyagból. Más becslések szerint legfeljebb 46 millió zsáknyi lehet majd, de ez is jóval több, mint az elmúlt szezon 33,7 millió zsákos termése. Tavaly a világfogyasztás 123 millió zsák volt.

A kávépiaci árak a múlt hónapban meglódultak, januárhoz képest az átlagár 13 és fél százalékkal emelkedett, a robusta kávéféleség esetében az 1995. augusztusi rekord ár után a legmagasabbra jutva. Február végén 12 éves rekordon állt a kávé ára, de márciusban rendre csökkent.