Módosítja Alitalia-ajánlatát az Air France

Vágólapra másolva!
Az Alitalia megszerzéséért küzdő Air France-KLM kedden bejelentette, hogy pénteken módosított ajánlattal áll elő az olasz légitársaság munkahelyeire vonatkozóan. Az Air France elnöke kedden bejelentette: az új ajánlat szerint "egyetlen Alitalia alkalmazott sem kerülne utcára".
Vágólapra másolva!

Az Alitalia szakszervezetei az eredeti ajánlatot még húsvét előtt elfogadhatatlannak minősítették. Ugyanakkor az olasz kincstár - amely az Alitalia 49,9 százalékának birtokosa - ellenezné, hogy a szakszervezetekkel március végénél tovább tárgyaljanak, hiszen minél előbb szeretné látni a bevételt. A szakszervezetek viszont március után is tovább tárgyalnának, és az Air France-KLM ebbe bele is egyezne, ha az Alitalia elnöke is áldását adná erre.

A legerősebb olasz szakszervezeti szövetség, a CGIL vezetője csütörtökön azt követelte, hogy halasszák el az Alitalia tervezett eladását, mivel az Air France-KLM szigorú felvásárlási feltételei "zsarolásnak" minősíthetők. - Ilyen feltételek mellett nem lehet tárgyalni - jelentette ki Guglielmo Epifani.

Szakszervezeti vezetők úgy becsülték, hogy az Alitalia - földi személyzettel együtt számolt - jelenleg mintegy 19 ezer dolgozójából 7 ezernél is többet érintene majd az elbocsátás, az eddig becsült 1600-1700 helyett.

A CISL szakszervezeti szövetség vezetője azt követelte az olasz kormánytól, hogy más ajánlattevők ajánlatait is vizsgálják meg az Air France-KLM-é mellett.

Silvio Berluscon, az olasz ellenzék vezére, kormányfőjelölt ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte az Air France-KLM ajánlatot. Az olasz sajtó találgatásai szerint, ha az áprilisi választások nyomán Berlusconi ismét hatalomra kerülne, lehetséges, hogy megszakadnak a tárgyalások a francia-holland légitársasággal.