Rekordadomány a Wikipediának

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál nagyobb összegű, összesen hárommillió dolláros (490 millió forint) adományt kapott a Wikipedia online enciklopédiát működtető alapítvány. Ez előrevetíti, hogy mégsem lesz szükség az emberiség tudását felhalmozni és rendszerezni hivatott weboldal reklámokkal történő fenntartására.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Alfred P. Sloan Alapítvány egymilliós részletekben folyósítja az adományt három év alatt. "Ha egy ilyen jelentős magánalapítvány támogatásra méltónak tartja a munkánkat, akkor megnyílhat az út más nagy donorokhoz" - mondta Jimmy Wales, a Wikimedia Alapítvány igazgatósági tagja, az enciklopédia alapítója. "Gátat vehet a spekulációknak is, amelyek szerint reklámokkal lehet csak biztosítani a Wikipedia jövőjét."

A közösségi enciklopédia "hatalmas előrelépést" hozott a tudás gyűjtése és rendszerezése terén - áll a Sloan Alapítvány közleményében. A támogatást a Wikimedia egyebek mellett szoftverfejlesztésre és oktatási projektekre fogja fordítani.

A 2001-ben indított online lexikon nonprofit alapon működik az önkéntes szerkesztők és az olvasók adományaiból. Oldalai világszerte a leglátogatottabbak közé tartoznak, az Egyesült Államokban például honlapja a hetedik helyen áll. Tavaly 2,2 millió dollár jött össze a felajánlásokból, 900 ezerrel több a 2006. évinél. Az idei terv 4,6 milliós bevétellel számol. Jelenleg a források több mint 50 százalékát pusztán a Wikipedia folyamatos működésének biztosítása emészti fel.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül elő a kérdés, hogy miként lehetne biztosítani a Wikipedia jövőjét hosszú távon. Újra és újra pletykák kapnak lábra, hogy reklámokat helyeznének el a szócikkek mellett, vagy hogy az ismert márkanévben rejlő lehetőségek iránt kockázati tőkebefektetők érdeklődnek, köztük az amerikai Elevation Partners társaság, amelynek alapítói közt ott van Bono Vox, a U2 énekese.

A Wikimedia Alapítványnál tavaly jelentős változások indultak: Sue Gardner személyében új igazgató vette át az irányítást, aki a tíz alkalmazott mellé rögtön felvett még ötöt és a floridai St. Petersburgból San Franciscóba költöztette az irodát. A pénzügyi háttér biztosítása érdekében Gardner professzionális adománygyűjtőket akar alkalmazni. Tervei szerint a szervezet éves büdzséje 2010-re hatmillió dollárra emelkedik, a létszám pedig 25-re.

Alfred P. Sloan egyébként a General Motors elnöke és dúsgazdag filantróp volt. Az óriáscég vezetését 1923-ban vette át Pierre du Pont-tól. A nevét viselő alapítványt 1934-ben hozta létre.