Verseny a magyar széndioxid kvótáért

Vágólapra másolva!
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 5-10 millió euró értékben vásárolna karbonkrediteket, azaz szén-dioxid kibocsátási jogosultságot Magyarországtól - mondta Hargitai Zsuzsanna, az EBRD magyarországi képviseletvezetője. A pénzintézeten kívül több Európán kívüli ország is pályázik a magyar kvótára.
Vágólapra másolva!

Közölte, hogy az EBRD a Kiotói jegyzőkönyv alapján elszámolható AAU egységeket (Megállapított Kibocsátási Egységek - AAU) vásárolna, amelyeket végül az éghajlatvédelmi vállalásaival rosszul álló Spanyolország és Írország használna fel.

Az EBRD úgy kötne üzletet Magyarországgal, hogy a bevételből Magyarországnak kötelezően klímavédelemmel összefüggő, jellemzően energiahatékonysági projekteket kellene támogatnia a lakossági szektorban. Az ajánlat része az is, hogy a bank a projektekhez 40-50 millió euró hitelt kíván adni - jelezte Hargitai Zsuzsanna.

Hozzátette: a kvótaüzlettől függetlenül az EBRD azt tervezi az idén, hogy további 60 millió eurónyi hitelt helyez ki energiahatékonysági projektekre helyi kereskedelmi bankokon keresztül, összekötve 10-15 millió eurónyi EU-s környezetvédelmi támogatás folyósításával.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium korábbi közlése szerint Magyarország mintegy 100 millió tonnányi értékesíthető, vagy akár későbbi időkre tartalékolható AAU-val rendelkezik. Ez szén-dioxid egyenértékben kifejezve az a felesleg, ami a Kiotói jegyzőkönyvben vállaltak túlteljesítésével Magyarország számára várhatóan megmarad a megállapodásban szereplő 2012-es határidőig.

Az AAU egységeknek ugyanis nincsen aktuális árfolyama, szemben az európai uniós emisszió-kereskedelmében forgó EUA-egységekével. Feltételezve, hogy az AAU egységek árfolyama a jelenleg 20 euró feletti EUA-egységekét követi, illetve annál kissé alacsonyabb, akkor Magyarország kvótavagyona 2012-ig 0,8-1,7 milliárd euró közé tehető.

Magyar AAU-k iránt már a japán állam is kifejezte vásárlási szándékát, a két ország között múlt decemberben egy kötelezettségekkel nem járó keretmegállapodás jött létre. Számos más ország is érdeklődik a magyar kvóták iránt, egyebek között Új-Zéland.

Nemes Csaba, a KVM főosztályvezetője korábban elmondta: a magyarországi AAU-k iránti kereslet mögött az állhat, hogy a KVM tavaly év végén bevezette az úgynevezett zöld beruházási rendszert (GIS). Ez egy garancia, ami azt szavatolja, hogy az AAU egységek értékesítéséből befolyt állami bevétel kizárólag éghajlatvédelmet szolgáló projektek támogatására jut. Az AAU-k árfolyama akár 3-4-szer magasabb lehet attól függően, hogy a kvótát értékesítő ország rendelkezik-e GIS szabályozással.

A főosztályvezető jelezte, hogy a világon eddig GIS rendszerrel rendelkező államok közül csupán Lettország értékesített AAU egységeket, mégpedig Hollandiának. Tényleges kvótaüzlet ezen kívül is csupán egy bonyolódott eddig, mégpedig Japán és Szlovákia között.

Az EBRD budapesti tanácskozása keretében a pénzintézet környezetvédelmi és szociális, illetve az információs politikáját vitatta meg társadalmi szervezetekkel, kormányzati képviselőkkel, és ipari érdekképviseletekkel. A pénzintézet az elkövetkező hetekben Belgrádban, a kirgizisztáni Biskekben, Londonban, Moszkvában és a grúziai Tbilisziben rendez hasonló konzultációt.

Mark King, a bank környezetvédelmi és szociális politikájának felülvizsgálatáért felelős képviselője elmondta: az iránymutatásul szolgáló dokumentumokat az EBRD májusra kívánja véglegesíteni. A társadalom részéről ugyanis az elmúlt években megnőttek az elvárások a fenntarthatósági és átláthatósági követelményeket illetően.

Hargitai Zsuzsanna arról számolt be, hogy az EBRD 1991 óta évente átlagosan 120-130 millió eurót fektetett be Magyarországon. A piacgazdaságra történő gazdasági átállást segítő bank tevékenységét a kormány döntésével összhangban 2010-ben fejezi be Magyarországon.

Az EBRD az elkövetkező két évben energiahatékonysági projektek mellett közszolgáltatások kiszervezésére, közepes nagyságú társaságok tőkefinanszírozására, közepes- és nagyvállalatok regionális terjeszkedésére, továbbá kis- és közepes nagyságú cégek ingatlanlízingjére kíván fókuszálni - mutatott rá a képviseletvezető.