Ismét drágult az olaj

Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel az amerikai típusú nyersolaj a hordónkénti 106 dolláros szint fölé szökött azután, hogy az előző üzleti napon több mint 4 dollárral drágult. Az emelkedés oka egyrészt az amerikai nyersolaj-és benzinkészletek várakozásokat meghaladó mértékű csökkenése, illetve a dollár további értékvesztése, ami ösztönözte a nyersolaj iránti keresletet.
Vágólapra másolva!

Főként a benzintartalék 3,3 millió hordóval történő mérséklődése keltett aggodalmat, mivel közeledik az utazási főszezon, ami növekvő benzinigénnyel jár. A szakértői várakozások átlagában szerényebb, 800 ezer hordós mérséklődés szerepelt. A fűtőolajat és dízelolajat tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék ugyancsak a becsültnél nagyobb mértékben csökkent, 2,2 millió hordóval hanyatlott.

Az amerikai gazdasági adatok, a 13 évi mélypontra esett új lakóingatlan-értékesítés, illetve a februári csökkenő tartós cikk eladás arra utal, hogy a Federal Reserve az idén a vártnál is erőteljesebben mérsékli a kamatokat, ami további dollár gyengüléssel, ez pedig az olajárak felfutásával járhat.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, májusi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 106,47 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 57 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. Szerdán a májusi jegyzés 4,68 dollárral 105,90 dollárra drágult.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, májusi határidőre csütörtök reggel 104,50 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 51 centtel drágább a szerdai zárónál. Szerdán a Brent 3,39 dollár emelkedéssel 103,99 dolláron fejezte be a napot.

Csütörtök reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 951,9 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, 2,7 dollárral drágább, mint szerdán későn.