Olcsóbb lett a dollár és az arany

Vágólapra másolva!
Péntek reggel olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, egyelőre múlni látszik újabb árrekordok veszélye, annak ellenére, hogy a dollár ismét gyengül. Az elmúlt napokban megugrott a kőolaj ára, az amerikai stratégiai benzin- és más olajtermék-tartalékok múlt heti, váratlan csökkenéséről megjelent adatok miatt és a dél-iraki harcok miatt, de péntekre kiderült, hogy egy dél-iraki olajvezeték felrobbantása nem veszélyezteti Irak olajexportját, amely az utóbbi időben már elérte a 2003-as háború előtti szintet.
Vágólapra másolva!

Belátható időn belül hiába nő tovább az amerikai stratégiai kőolajtartalék, hiába, hogy az amerikai üzemanyag-tartalék a múlt heti ingadozás dacára 14 évi csúcson van, egészében gyenge keresletet jelezve, hiába növeli kissé termelését az OPEC, hiába, hogy legutóbb mind az amerikai energiaügyi minisztérium, mind a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a világ kőolajtermelésének keresletet meghaladó növekedését és a kereslet korábban vártnál kisebb növekedését jósolta idénre, a kőolaj várhatóan drága marad.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, májusi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 106,90 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 68 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál. Hajnalban 31 centtel, majd 70 centtel volt olcsóbb a csütörtöki zárónál. Csütörtökön 107,58 dolláron végzett a NYMEX-en, 1,68 dollárral drágábban, mint szerdán.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, májusi határidőre péntek reggel 104,5 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 50 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál. Hajnalban 52 centtel, majd 79 centtel volt olcsóbb a csütörtöki zárónál. Csütörtökön 105 dolláron zárt, 1,01 dollárral drágábban, mint szerdán. Március 14-én az áprilisi határidő napközben 108,02 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1988. júniusi kezdete óta, és idén a tizenötödik rekorddöntés.

Péntek reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 943,90 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, 7,90 dollárral olcsóbb, mint csütörtökön későn. Március 17-én napközben, 1030,80 dolláron, új rekordot ért el.