Nagyobb lesz a francia hiány a vártnál

Vágólapra másolva!
Idén a várt 2,3 százalék helyett 2,5 százalék lesz a GDP arányos francia államháztartási hiány - közölte pénteken Christine Lagarde francia pénzügyminiszter és Eric Woerth költségvetési miniszter. Franciaország Európai Uniós partnereinek a nyomása alatt áll, hogy 2010-ig érje el a kiegyensúlyozott költségvetést.
Vágólapra másolva!

Tavaly júliusban Nicolas Sarkozy elnök kormánya két éves haladékot kapott erre, arra hivatkozva, hogy rövid távon az államháztartási hiány emelkedését okozzák a gazdaság élénkítését célzó költséges reformok.

A tavalyi deficit a hazai össztermék 2,7 százaléka volt, miután a kiadások növekedése meghaladta a bevételekét - közölte pénteken a francia statisztikai hivatal, az Insee. A tavalyi hiány ezzel a második legnagyobb volt az eurózónában, 50,3 milliárd eurót tett ki. Egy évvel azelőtt a deficit a GDP 2,4 százaléka volt.

Szerdán a francia pénzügyminiszter azt mondta, hogy a költségvetési fegyelem továbbra is elsőbbséget élvez, ugyanakkor a kiegyensúlyozott költségvetés elérése csak 2012-ben várható.