Amerikai-angol stáb kezelné a hitelválságot

Vágólapra másolva!
Amerikai-angol válságstáb alakul a pénzpiaci zavarok kezelésére: George Bush amerikai elnök és Gordon Brown brit miniszterelnök megállapodott, hogy fokozzák a két ország együttműködését.
Vágólapra másolva!

Az amerikai-angol munkacsoport feladata egyebek mellett az lesz, hogy terveket dolgozzon ki a bankrendszerek felügyeletére és szabályozására. Megvizsgálják a hitelminősítő intézetek szerepét a kockázatelemzésben, mivel nem látták előre, hogy egyes jelzálogpiaci termékek az ingatlanpiac összeomlását fogják előidézni. Ugyancsak felmérik, mit tehetnek a bankok és egyéb intézmények annak érdekében, hogy a pénzpiaci termékek értékelése átláthatóbb legyen.

Bush és Brown az együttműködés részleteit - hétfői amerikai sajtóértesülés szerint - a tervek szerint az e heti bukaresti NATO-csúcs margóján, továbbá az áprilisi washingtoni amerikai-angol csúcstalálkozón tárgyalja meg.

Henry Paulson amerikai és Alistair Darling brit pénzügyminiszter a múlt héten egyeztetett egy olyan testület létrehozásáról, amely a washingtoni és londoni pénzügyi kormányzat vezető tisztségviselőiből állna.

Az amerikai és angol szakemberek a tervek szerint közös álláspontot dolgoznak ki a szükséges válságintézkedésekről, mielőtt áprilisban sor kerül a G7-csoport, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank vezetőinek találkozóira.

Szakértők szerint mivel New York és London szerepe meghatározó a pénzpiacokon, az amerikai-angol egyeztetések túlnyúlnak majd a kétoldalú együttműködés keretein.