Figyelni kell az áfatörvényre

Vágólapra másolva!
Körültekintést igényel az adózóktól a módosított új áfa-törvény átmeneti rendelkezéseinek alkalmazása - derült ki kedden, a Deloitte és az AmCham rendezvényén, amelyen Pénzely Márta, a Deloitte adóosztályának senior menedzsere ismertette a törvény egyes rendelkezéseit.
Vágólapra másolva!

Pénzely Márta elmondta: a folyamatos teljesítésű ügyletek utáni áfa-fizetési kötelezettség változatlanul a részletfizetés esedékessége szerint adódik, a rendszeresen ismétlődő ügyleteké ugyanakkor az elszámolás esedékessége helyett a fizetés esedékessége alapján keletkezik.Az áthúzódó ügyletek esetén a régi törvényt kell alkalmazni az ügylet kifutásáig vagy február 15-éig nyilatkozni kellett arról, hogy a kezdetekig visszamenőleg az új törvényt alkalmazzák.

A rendszeresen ismétlődő elszámolásokkal kapcsolatban az adószakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszeres ismétlődés pénzforgalmi (a fizetés esedékességéhez igazodó) elszámolássá vált, míg a gyűjtőszámla "teljesítés szemléletű" maradt, holott a tényállás szinte azonos.

Devizás ügyletnél gyűjtőszámla esetén annyi árfolyamot kell alkalmazni, ahány sora van a számlának; nem csak arra kell figyelni, hogy pénzforgalmi vagy teljesítési szemléletű az adózás, hanem az árfolyamra is - mondta Pénzely Márta.

Az adószakértő felhívta a figyelmet arra is: ha határozott idejű elszámolásban állapodott meg valaki, az adóhatóság azt várja el, hogy pénzforgalmi szemléletben adózzon. Így pénzforgalmi adózásúvá vált a Mol üzemanyagkártyás szerződés vagy a takarítókkal kötött szerződés.

A fordított adózás köre május 1-jétől az építési engedélyköteles építésre és szerelésre valamint az építés eredményeként létrejött, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett ingatlan átadására szűkül. Az átmeneti szabályok szerint az áprilisban kézhez vett számla utáni áfát fordítottan kell bevallani. Ha kétség merül fel, Pénzely Márta szerint a fordított adózást kell alkalmazni.

A nyilatkozatokat (például az MNB árfolyam alkalmazásáról) április 17-éig meg lehet változtatni, a február 15-éig beadott közös nyilatkozat az áthúzódó ügyletek kezeléséről azonban nem módosítható - derült ki.

A fordított adózással kapcsolatban az adószakértő egyebek között problémaként említette, hogy a törvény továbbra sem definiálja az ingatlant, ezáltal az is hiányzik, hogy mi minősül azon végzett munkának.

Az árengedményekkel kapcsolatban egyebek mellett elmondta: ha az adófizetési kötelezettség keletkezésekor ismert az árengedmény, akkor eleve nem tartozik az adó alapjába. Ilyen a skontó, a határidő előtti fizetés miatt adott engedmény; a korábbi vásárlásért adott engedmény (például törzsvásárlói kártyák), továbbá a teljesítésig adott egyéb, de üzletpolitikai célú árengedmény.

Az árengedmény akkor minősül üzletpolitikai célúnak, ha megállapodásban előre rögzített, nettó összege kisebb mint az árengedményre jogosító ügyleté és bárki számára ésszerűen elérhető. A törvény betűje szerint tehát "az egyet fizet, kettőt kap" akciók nem engedélyezettek, a "kettőt fizet, hármat kap" típusúnak azonban nincs akadálya - derült ki.