A legrosszabbkor ütött be a válság

2008.04.01. 23:07

Londoni elemzői vélemények szerint "a lehető legrosszabbkor" bomlik fel a magyar kormánykoalíció, és adóskockázati szempontból elsősorban az aggályos, hogy egy esetleges kisebbségi kormány nem tudná életbe léptetni a konszolidációs csomag teljes tartalmát. A City szerint ugyanakkor "nagyon valószínűtlen" az előrehozott választások kiírása, és az SZDSZ bejelentett kiválása "sem az utolsó szó", egyes elemzők viszont emelték a jegybanki kamatszintre vonatkozó előrejelzéseket.

Már a referendumon elszenvedett szocialista vereség után "tünetszerűen jelentkezett" a konszolidációs program támogatottságának gyengesége a politikai spektrum egészében - mondta Franklin Gill, a magyar szuverén adósságot a múlt havi népszavazás óta negatív kilátással nyilvántartó Standard & Poor's hitelminősítő európai adósbesorolásokért felelős igazgatója.

Gill szerint a legutóbbi fejlemények is igazolják a Standard & Poor's azon nézetét, hogy "a politikai mezőny egyre távolabbra kerül Gyurcsány csomagjának támogatásától ... ami aggodalomra ad okot". Arra a kérdésre, hogy egy esetleges kisebbségi kormányzás miképp befolyásolná a további érdemi kiadáscsökkentést, az S&P londoni igazgatója azt mondta: már azelőtt is nagyon csekély volt az elkötelezettség az újabb kiadási oldali reformok iránt, hogy a szocialista párt népszerűsége "elkezdett 15 százalék felé süllyedni".

Kisebbségi kormányzás esetén azonban a szocialista kormány "még inkább béna kacsának tűnne, és nem lenne meg a politikai támogatása ahhoz, hogy a konszolidációs csomag teljes tartalmát megvalósítsa". A hitelminősítő különösen szoros figyelemmel fogja kísérni a jövő évi költségvetést, azt, hogy a kormány milyen intézkedéseket tud majd végrehajtani, és milyeneket nem. Gill szerint a jelenlegi globális makrogazdasági háttér nem különösebben kedvező a konszolidációs csomag szempontjából, ami "elég nagy balszerencse" mind a szocialisták, mind az ellenzék számára.

Az idei költségvetés vélhetően rendben lesz

A magyar adósságot szintén "BBB plusz" besorolással, de stabil kilátással nyilvántartó Fitch Ratings hitelminősítő londoni igazgatója, David Heslam szerint a jelenlegi feszültség részben abból a politikai nyomásból ered, amely a szocialista párt vezetésére nehezedik a reformcsomag egyes elemeinek felvizezése érdekében. Megvan a kockázata, hogy "a miniszterelnök és az MSZP keresi is a módját a költségvetési reformprogram felhígításának.

A Fitch vezető londoni elemzője szerint mindezzel együtt a 2008-as költségvetési kilátások "viszonylag jók", megvannak a szükséges tényezők ahhoz, hogy a deficit a 4 százalékos GDP-arányos célra csökkenjen. A kockázatok a választások közeledtével fognak növekedni, különösen, ha a jelenlegi politikai dinamikában nem lesz fordulat.

Újabb választási büdzsé esetén jön a leminősítés

Arra a kérdésre, hogy a belpolitikai feszültség elvezethet-e a Fitch által a magyar adósosztályzatra jelenleg érvényben tartott stabil kilátás negatívra rontásához, a hitelminősítő igazgatója úgy fogalmazott: ha annak egyértelmű jelei mutatkoznak, hogy ismét a múltbeli választási költségvetési ciklusokhoz hasonló következik be, az olyan jelentős tényező lenne, ami aláásná a hitelképességet, és "negatív nyomást gyakorolna a besorolásra".

Hozzátette: ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondana, az világosan jelezné, hogy költségvetési konszolidációs programjának párton belüli támogatottsága jelentősen csökkent. Ez azt jelentené, hogy érdemi lehetőséggé vált a választások előtti költségvetési lazítás, és ez szintén "negatív nyomást gyakorolna" a magyar adósosztályzatra.

Előző
  • 1
  • 2
Következő