Stabil kormány kell a stabil piacokhoz

Vágólapra másolva!
A koalíciós feszültség hatására a forint árfolyamában átmeneti gyengülés elképzelhető, de stabilizálódó kisebbségi kormányzás esetén a forint- és az állampapírpiac is megnyugodhat, a részvénypiac kilátásai bár tartósan borúsak maradhatnak, mégsem reménytelenek és költségvetése is lesz az országnak - véli a Concorde elemzője.
Vágólapra másolva!

Kovács Krisztián a kormányválság lehetséges következményeit boncolgató közleményben kifejti, hogy a belpolitikai események piaci hatását egyértelműen a külföldi befektetők magatartása határozza majd meg.

Külföldről nézve a koalíció szakadása egyértelműen rossz hír, hiszen a nullához tartó gazdasági növekedés, az államháztartás tartós finanszírozási gondjai, a sérülékeny deviza mellé bekerült az eddig sem rózsás képbe a politikai bizonytalanság is. Mindezt ráadásul egy olyan nemzetközi piaci helyzetben, amely maga is rendkívül ingatag és amelyben a szereplők kockázati hajlandósága mélyponton van - fűzi hozzá.

Az elemző szerint megtörténhet, hogy egyes piaci szereplők az eddiginél is könnyebb prédának tartják a magyar fizetőeszközt, aminek bedöntésével, és erre építő pozíciók felvételével próbálnak profitot kicsiholni a helyzetből, ami a forint árfolyamát átmenetileg gyengítheti.

Hosszabb távon azonban, ha stabilizálódni tud a sok országban egyáltalán nem ritka kisebbségi kormányzás, a forint- és az állampapírpiacon egyaránt megnyugvás valószínűsíthető - véli. Indoklásként az elemző kifejti, hogy a piac legnagyobb félelme, a költségvetési fegyelem ismételt fellazulása egy kisebbségi kormányzás keretei között sokkal nehezebben következhet be, mint a stabil többség megléte esetén.

Másrészt a jegybank kommunikációja és magatartása egyértelműen erősíti a monetáris politika hitelességét, látható, hogy az MNB elszánt a szükséges mértékű monetáris szigorításra. Mivel a magyar infláció szempontjából döntő jelentősége van a forint árfolyamának, a jegybank az infláció féken tartása érdekében meg fogja védeni a forintot is, ráadásul ez az elkötelezettség bizalmat szül a hosszabb távú inflációs várakozások lehűtésére, ami jótékonyan hathat a hosszú hozamokra - állapítja meg.

Az amúgy is borús részvénypiaci kilátásokat viszont tartósan ronthatják az elmúlt napok fejleményei Kovács Krisztián szerint. A külföldi befektetők már jó ideje egyre kevesebb okot látnak arra, hogy éppen magyar részvényeket tartsanak, a nagy vevőknek mára jobbára két típusa maradt, az árfolyam csökkenésére spekuláló játékos és a saját részvényeit vásároló vállalat.

Márpedig azoknak a külföldi részvénybefektetőknek, akik eddig nem találták attraktívnak a magyar piacot, pusztán egy kormányválságtól, vagy egy kisebbségi kormányzástól aligha jön meg az étvágyuk - fogalmaz Kovács Krisztián.

A magyar részvények iránti érdeklődés élénkülését tehát a belpolitikai folyamatok valószínűleg nem fogják elősegíteni, ehhez a nemzetközi piaci hangulat pozitív változására lenne szükség, ami azonban nem zárható ki, a részvénypiac kilátásai tehát korántsem reménytelenek az elemző szerint.

A magyarországi közjogi keretek és az adott parlamenti erőviszonyok egyaránt lehetővé teszik a tartós kisebbségi kormányzást - fogalmaz Kovács Krisztián. Arra ugyanakkor gyakorlatilag semmi esélyt nem lát, hogy a gazdaság versenyképességét, a nagy rendszerek tartós finanszírozhatóságát elősegítő kormányzati lépésekhez szükséges politikai támogatás kialakuljon.

Hozzáteszi azt is: ha a kisebbségben lévő kormány nem tudná elfogadtatni a költségvetést, a széles körben elterjedt tévhittel ellentétben nem dől össze a világ: életbe lép az előző évi, ami nem biztos, hogy rosszabb, mint egy új.