Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) határidőre elkészítette az Új Tulajdonos Programban (ÚTP) szereplő állami vállalatokra vonatkozó elképzeléseit, javaslatait. Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője elmondta, hogy a szervezet a március 31-i határidőre végzett a szakértői döntés előkészítő munkával.
Vágólapra másolva!

A dokumentumot eljuttatták a Pénzügyminisztériumnak és az Új Tulajdonosi Program Tanácsnak is, részletekről azonban az MNV nem ad felvilágosítást - tette hozzá a szóvivő. Az MNV által ismertetett elképzelések, lehetséges megoldások és opciók mérlegelése után a tanács állít össze javaslatot a kormány számára, a végső szót a kabinet mondja ki az ügyben.

Korábban Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta, hogy az Új tulajdonosi programba (ÚTP) bevont állami vállalatokat érdemes tőzsdére vinni. A cégek részvényeit kedvezménnyel értékesíti az állami portfoliót kezelő vagyonkezelő, az ingyenességet azonban kizárta a kormányfő.

A programba bekerülő társaságok közül Mészáros Tamás, a tanács elnöke a Szerencsejáték Zrt.-t említette, amely - szavai szerint - a stabil osztalék miatt lehet vonzó a befektetőknek. Megnevezett egy 50-100 milliárd forint vagyonú ingatlan hasznosító holdingot is, harmadiknak pedig a Magyar Villamos Művek Zrt-t, esetleg elválasztva és külön társaságba szervezve a villamos energiát továbbító MAVIR Zrt-t.

Az ÚTP második ütemébe egy, a vízi közműveket tömörítő állami társaság kerülhet be, majd egy újabb ingatlan hasznosító holding és a Magyar Posta Zrt. - vázolta fel a menetrendet Mészáros Tamás.

A részvényértékesítés során számos kedvezmény jöhet szóba, így az árfolyam kedvezmény, a halasztott fizetés, a kedvezményes hitelkonstrukció és az adókedvezmény. Az Új Tulajdonosi Program lendületet adhat a magyar tőkepiacnak - hangsúlyozta Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke.

Mészáros Tamás szerint jó lenne, ha az év végén, vagy a jövő év elején már vásárolhatnának az állami vállalatok részvényeiből az első befektetők. Hangsúlyozta, hogy a programba bekerülő vállalatokról és a kibocsátás ütemezéséről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönt, a tanács tanulmányokat készíttet és biztosítja, hogy a javaslatról társadalmi, szakmai párbeszéd folyjon, majd április végéig javaslatot tesz a kormánynak a program alapvető elemeiről. Mészáros Tamás ide sorolta a részvétel feltételeit, a kedvezmények körét, illetve a határidőket is. A programban részt vevő cégek megnevezése a kormány hatásköre.