Az előre hozott választás népszerű a piacon

Vágólapra másolva!
A kisebbségi kormányzást tartja legvalószínűbbnek a piac - derül ki a portfolio.hu felméréséből. Ugyanakkor nem ez a legnépszerűbb forgatókönyv a gazdaság szereplői szemében, mert ez gyakorlatilag egy helyben toporgás lenne.
Vágólapra másolva!

Ahogy korábban olvasható volt az [origo]-n, a kisebbségi kormányzás stabilizálhatja a pénzpiacokat. A koalíciós vihar napjaiban ezt jól jelezte, hogy a kisebbségi kormányzás valószínűségének megerősítését MSZP-s és SZDSZ-es oldalról a forint erősödése és a tőzsde korrekciója követte.

A portfolio.hu felmérésében négy forgatókönyv lehetséges rövidtávú kimenetelét elemezték a megkérdezett pénzügyi elemzők és nyilatkoztak arról, hogy melyiket tartanák legkedvezőbbnek a középtávú stabilitás szempontjából.

A négy forgatókönyv a következő volt: 1. A koalíció helyreáll Gyurcsány Ferenc vezetésével 2. Koalíció Gyurcsány nélkül 3. Kisebbségi kormányzás 4. Előrehozott választások.

A piac ezen variációk közül a harmadikat tartották legvalószínűbbnek, hiszen a pártok prominensei ezt erősítették nyilatkozataikban. A Gyurcsánnyal való koalíciós kormányzás - még ha árnyalatnyival is - valószínűbb az elemzők szerint, mint hogy a két párt új miniszterelnököt találjon a közös kormány élére.

Az előrehozott választást minimális esélyűnek értékelték, ami ugyancsak nem meglepő a politikai elemzők értékelései alapján. Az viszont érdekes, hogy ez a forgatókönyv a legnépszerűbb a pénzpiaci szereplők körében. A jelen népszerűségi mutatók egy most vasárnapi választáson elsöprő jobboldali győzelmet vetítenének előre, természetesen nehezebb megbecsülni, hogy éles szituációban milyen arányú választási eredmény születne.

A Fidesz esetleges 2010 előtti kormányalakítása esetén csak találgatni lehet, hogy a pénzpiacok által elutasított díjeltörléses népszavazás programja lenne-e a gazdaságpolitika alapja, vagy a realitásokkal szembesülve egy jobboldali kormány is kénytelen lenne a kádári kényelemről lemondani.

Mindenesetre a felmérésben résztvevő 22 elemző előnyösebbnek értékeli az előrehozott választást, mint a legfeljebb egy-egy döntési helyzetben koalícióképes kisebbségi kormányt. Az előbbi esetben a tőzsde enyhe megingására, a forint gyengülésére és a hosszú távú hozamok emelkedésére számítanának, de egyik se lenne óriási hatású.

A tisztán MSZP-s kormányt se tartják nagy megrázkódtatásnak, és mivel az erről szóló híreket már beárazta a piac, ezért rövidtávon nem is lehet ebből fakadó nagy változásokra számítani. Sőt a portfolio.hu által megkérdezett egyik elemző kifejezetten nagy lehetőséget lát a kisebbségi kormányzásban, mert egyrészt a reformokat és a szigorú költségvetést az SZDSZ támogatja, másrészt sem ők, sem az ellenzék nem érdekelt egy központi osztogatásból fakadó MSZP meglódulásban.