Felszámolás alatt a Szobi Szörp

Vágólapra másolva!
Elindult a Szobi Szörp Gyümölcsfeldolgozó Zrt. felszámolása, így az augusztus óta fizetést nem kapott munkavállalók a bérgarancia-alap segítségével hozzájuthatnak követeléseikhez. A felszámoló mától kezdi el a mintegy száz dolgozó elmaradt bérének kifizetését ötvenmillió forint értékben. Magyarország legnagyobb szörpgyára szeptember óta nem termel - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A hitelező Raiffeisen Bank Zrt.-n múlik, hogy sikerül-e újraindítani a termelést Magyarország egykor piacvezető szörpgyárában, a tavaly szeptember óta nem működő Szobi Szörp Gyümölcsfeldolgozó Zrt. Üzemében - mondta Péter Márta felszámolóbiztos. A mérlegadatok szerint a Szobi Szörp kötelezettségállománya 3,6 milliárd forintot tesz ki, amelyből 1,8 milliárddal a Raiffeisen Banknak tartozik. A szörp- és gyümölcslégyártó tavaly augusztusban már nem tudott fizetni munkavállalóinak, szeptemberben pedig le kellett állítania a termelést - mondta Remitzky Zoltán, Szob polgármestere. A felszámolás elindulásával a felszámolóbiztos a bejelentett 105 dolgozó elmaradt bérének kifizetéséhez igényelt támogatást a bérgarancia-alapból, közülük 91-en jutnak hozzá a jelenlegi maximális, 865 ezer forintos támogatáshoz. Péter Márta szerint ez összesen mintegy 49 millió forintot jelent, amit mától kezdenek el kifizetni a dolgozóknak.

A Szobi Szörp tavaly már eladta az értékesíthető termékeit, a meglévő készletei - döntően alapanyagok - pedig közraktárakban vannak, azok a jelzálogjogosult bankot illetik meg. Így a termelés újraindításához szükséges hitelt és készleteket is a bank tudná a szörpgyártónak biztosítani. Ezt még azonban egy piacfelmérésnek is meg kell előznie, hiszen csak akkor indulhat újra a gyár, ha van kereslet a termékekre - hangsúlyozta a felszámolóbiztos. A Szobi Szörp a kilencvenes évek, a keleti piacok elvesztése óta döntően belföldre termelt.

A kilencvenes években a szörpgyártást fokozatosan csökkentette a Szobi Szörp és a gyümölcslevek előállítására koncentrált, 2005-ben még termelésének 25 százalékát a szörpök tették ki, amivel így is piacvezető volt Magyarországon. A prémium kategória felé próbált elmozdulni és fogyasztókat szerezni: a nevéhez köthető például a tartósítószer nélküli, magas gyümölcs- és C-vitamin-tartalmú Vitafruit szörpcsalád vagy a Golden Valley gyümölcslevek

A korábban több fióktelepet fenntartó társaság - az online cégbírósági adatok szerint - ma csak a szobi gyártóegységgel és telephellyel rendelkezik - írja a Napi Gazdaság.