Szabályozzák az orosz stratégiai cégek eladását

Vágólapra másolva!
Az orosz állami duma szerdán harmadik olvasatban elfogadta az ország védelme és az állam biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű gazdasági társaságokba való külföldi beruházások rendjéről szóló törvényt, de Vlagyimir Putyin elnök sietett közölni, hogy semmilyen módon nem fogják korlátozni külföldi befektetéseket az orosz gazdaságba.
Vágólapra másolva!

A törvény tartalmazza a stratégiai jelentőségűnek minősített területeken tevékenykedő társaságokba való tőkebefektetés rendjét, ha a bevásárlás ellenőrző paketthez juttatná a külföldi befektetőt, ezen belül az ehhez szükséges engedélyek és a beruházó által bemutatandó dokumentumok felsorolását, továbbá a beadványok elbírálásának rendjét és határidőit.

Külön rögzíti a jogszabály a természeti kincsek szövetségi jelentőségű lelőhelyeinek feltárásával, kitermelésével foglalkozó társaságok részvényeivel való kereskedelem és engedélyezése rendjét. Vlagyimir Putyin az új jogszabállyal kapcsolatban kijelentette, hogy nem fogják korlátozni az oroszországi befektetéseket.

A jogszabály végül 42-féle tevékenységet tartalmaz, így többek között a különleges technika termelését és forgalmazását, a nukleáris iparral, az űrkutatással és repüléssel összefüggő tevékenységet, a fegyverek és a haditechnika fejlesztését, gyártását, és értékesítését, az ásványkincsek lelőhelyeinek geológiai kutatását és felderítését, a hasznos ásványok szövetségi jelentőségű lelőhelyeinek (és azok részeinek) kitermelését, a vízi források kitermelését (lehalászását), továbbá a rádió- és tévéadásokat, a nyomdaipari vállalatok tevékenységét és a nyomtatott sajtó periodikus kiadványaival összefüggő tevékenységeket.

A nyomdaipari vállalatokra abban az esetben vonatkozik a törvény, ha legalább havi 200 milliós példányszámban tudnak nyomtatni, a periodikus sajtókiadványokat pedig akkor érinti, ha annak példányszáma eléri az egymilliót. Mindezen túl a törvény hatálya alá tartoznak a gazdálkodóknak nyújtott szolgáltatások, ha ezek szerepelnek a természetes monopóliumok jegyzékében, kivéve az áram- és a postaszolgáltatást és a hőenergia átadásával kapcsolatos szolgáltatást.

Ugyancsak stratégiai jelentőségűnek minősül az Oroszországi Föderáció földrajzi határai között a távközlés terén uralkodó szereppel rendelkező gazdálkodó társaságok tevékenysége - kivéve az internet-szolgáltatást -, valamint a vezetékes telefon területén az Oroszországi Föderáció legalább öt, vagy annál több területi egységében domináns szereppel bíró, illetve a szövetségi jelentőségű városokban működő társaságok tevékenysége.