Magasak maradnak a gabonaárak

Vágólapra másolva!
Magyarországon az étkezési búza tonnánkénti termelői ára 68 ezer forint felett, míg a takarmánykukoricáé 50 ezer forint felett zárt március második felében - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az étkezési búza termelői ára 35 ezer forinttal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci információs osztályának legfrissebb piaci jelentéséből. A statisztika szerint a búza ára idén az év elejétől fokozatosan emelkedett, míg az előző három évben ezen periódus alatt inkább stagnált. A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a hazai árakat is a világpiaci árak és a szűk készletek tartják magasan. Szakértői becslések szerint idén Magyarországon jó búzatermés ígérkezik, a remélt erős kereslet miatt az árszint a korábbi éveket jellemző 22-30 ezer forintnál előreláthatóan magasabb szinten maradhat.

A takarmánykukorica termelői ára is 20 ezer forinttal haladja meg az előző év 12. heti termelői árat. A búzával ellentétben a takarmánykukorica termelői ára a múlt év végi és ez év eleji magas, tonnánkénti 55-60 ezer forintos árszintről 5-10 forinttal esett. Ennek a kutatók szerint oka lehet a bioetanol-üzemek tervezett beindulásának késése, továbbá a takarmányigények - az állattenyésztés visszaeséséből adódó - csökkenése.

A környező országokban tovább emelkedett az étkezési búza és a takarmánykukorica termelői ára. A régióban továbbra is az észtországi és a szlovákiai búzaár volt a legalacsonyabb a 11-12. héten. Az árak Bulgáriában, Németországban, Litvániában és Magyarországon egyaránt 65 ezer forint felett mozogtak. A takarmánykukorica termelői ára Szlovákiában és Németországban 56 ezer forint körül ingadozott az elmúlt hónapokban. Az alacsonyabb magyarországi ár a jelenlegi gyengébb hazai kereslettel magyarázható - olvasható a Napi Gazdaságban.