Recessziót mutat a munkanélküliség az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat pénteken közölte: a március havi országos munkanélküliségi ráta 5,1 százalék lett. Az elemzők 5 százalékot vártak a februári 4,8 százalék után. Két és fél éve nem volt ilyen magas a munkanélküliek aránya, elemzői vélemények szerint ez azt jelzi, hogy az Egyesült Államok gazdaság már benne is van a recesszióban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai munkaügyi minisztérium másik fontos pénteki adata a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változásáról szólt: márciusban ezen a téren az adat 80 ezer fős csökkenés (ebből a gyáriparban 48 ezer), ami alaposan túlszárnyalja az előzetes, átlagban 50 ezres teljes csökkenésre vonatkozó elemzői várakozásokat. Februárban 63 ezres volt a csökkenés.

Az Egyesült Államokban harmadik egymást követő hónapban romlik a foglalkoztatottsági helyzet, amire a 2003-as Irak elleni háború óta nem volt példa. A recessziós feltételezéseket a 80 ezres létszámcsökkenési adat is határozottan erősíti. Elemzői vélemények szerint elsősorban azzal, hogy a mind kevesebb foglalkoztatott a növekedés szempontjából fontos fogyasztói keresletet veti jócskán vissza.