Ismét kamatot csökkentett az angol jegybank

Vágólapra másolva!
A Bank of England (BoE) csütörtökön újabb 25 bázisponttal (negyed százalékponttal) 5,00 százalékra mérsékelte az 5,25 százalékos irányadó kamatot. A BoE a gazdaság élénkülését, a likviditás növelését reméli a hitelek árának csökkentésétől és kevésbé tart most az infláció nekilendülésétől. A döntés megfelel a szakértők várakozásának.
Vágólapra másolva!

A BoE utoljára február elején hajtott végre kamatcsökkentést, akkor szintén negyed százalékponttal, 5,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot.

Az alapjában a bankközi piacra korlátozódó, ott pénzhiányt, magas kamatokat okozó "nem elsőrendű válság" makrogazdasági begyűrűzésének megelőzésére, mindenekelőtt a lakosság túlnyomó részét érintő lakáspiac összeomlásának megelőzésére a Bank of England tavaly év végén agresszív kamatcsökkentésbe kezdett - különösen szokatlan ez tőle, hiszen a korábbi években világviszonylatban élen járt a szigorban. 2003. novembertől rendszeresen emelte a kamatot - egyetlen, átmeneti enyhítéstől eltekintve 2005. augusztusban -, egészen tavaly júliusig, 5,75 százalékig.

A tavaly év végi fordulatot a "nem elsőrendű válság" okozta aggodalmak indították el, de a bank meg is tehette, mert az év vége felé az infláció csökkent.