Beolvasztanák a kis adókat

Vágólapra másolva!
A nagyívű tervek után a gazdasági versenyképességi kerekasztal (GVK) most az adórendszer egyszerűsítését tűzte zászlajára. Megszüntetnék vagy beolvasztanák a kis adókat, megreformálnák a számviteli törvényt és a társasági adót sem hagynák változatlanul - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az adóreform lassú erodálódása után a GVK a korábbi grandiózus elképzeléseihez képest - amely például tíz százalékpontos tb-járulék- csökkentést is tartalmazott - mára az egyszerűsítés felé fordult. Török Ádám, a GVK elnöke szerint a politikai szándékok alapján szükség volt a súlypontváltásra. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szkeptikusabb véleményt fogalmazott meg: szerinte határozott kormányzati szándék nélkül még ezeket a javaslatokat sem lehet végrehajtani.

Az egyszerűsítés érinti a tavaly ősszel elvérzett, úgynevezett bagatell adókat. A kezdetben négy, majd a kulturális járulék kimenekítésével három adó (innovációs járulék, rehabilitációs és szakképzési hozzájárulás) maradt a megszüntetni, majd összevonni tervezett adók listáján, ám az OÉT, majd a szocialista frakció megfúrta a javaslatot. Kérdés, meddig jut el az új, a GVK által rendelt tanulmányban foglalt elképzelés, amely a Corvinus Egyetem docense, Lukács János nevéhez fűződik.

Eszerint a kulturális járulékot megszüntetnék. A másik három járulékot, adót részben megtartanák, részben beépítenék a már működő rendszerbe. Az innovációs járulék esetében annyi változna, hogy az adóalapot egy az egyben az iparűzési adó alapja szerint állapítanák meg - egy számítással kevesebb. Visszatartani nem lehetne, a felhasználást pedig szigorúan ellenőrzött pályázati rendszerrel koordinálnák - kérdés, ez mennyiben járulna hozzá a korrupciós kockázatok erősödéséhez. A szakképzési hozzájárulás esetében sem engednék meg a befizetéstől elváló felhasználást. Az ősszel éppen emiatt voltak a munkaadók a javaslat ellen, hiszen azokat a vállalkozásokat jelentős kár érné, amelyek szakképzési intézményt támogatnak hosszú ideje. A szakképzési hozzájárulást, a vállalkozói, munkaadói és munkavállalói járulékokat egy foglalkoztatási járulékba tennék, amely megoszlana a munkaadó és a munkavállaló között. A rehabilitációs hozzájárulás megszűnne, esetleg a megváltozott munkaképességűek alkalmazásáért visszaigényelhetne a foglalkoztatói járulékból a munkáltató - olvasható a Napi Gazdaságban.