Tartja magát az olaj ára

Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs Group árupiaci elemzői szerint idén tavasszal a vártnál kisebb mértékben csökken a kőolaj ára és azzal számolnak, hogy a második félévben az energiahordozó ára várhatóan átlépi a hordónkénti 115 dollárt. Csütörtökön a szerdai rekord után esett az olaj ára, de így is 110 dollár felett maradt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban részben annak a hatására, hogy erősödött a dollár az euróhoz képest, ami megdrágította a dollárban jegyzett energiahordozó vásárlását a nem dollárral fizetőknek.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent májusi lejárata 20 cent csökkenéssel 108,20 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta májusi jegyzése 76 centtel 110,11 dollárra gyengült. Szerdán rekord szinten, 110,87 dolláron fejezte be a napot.

A Goldman csütörtökön ismertetett értékelésében úgy vélte, hogy tavasszal a kőolaj ára csökken, de nem olyan mértékben, mint azt korábban várni lehetett. A Goldman korábban 90 dolláros tavaszi átlagos olajárral számolt, most úgy véli, hogy nem lesz alacsonyabb 98,80 dollárnál.