Vágólapra másolva!
Vezető amerikai szakemberek szerint folytatódik a gazdaság hanyatlása, a romlási folyamat még nem érte el a mélypontját - derült ki a The Wall Street Journal pénteki számában közölt felmérésből. A vezető New York-i gazdasági napilap által megkérdezett közgazdászok háromnegyede szerint az amerikai gazdaság recesszióba jutott és csaknem ugyanekkora hányaduknak az a véleménye, hogy a helyzet még rosszabbodni fog.
Vágólapra másolva!

A legtöbb megkérdezett közgazdász szerint az ingatlanárak 2009-ben lesznek a legalacsonyabbak, 38 százalék szerint az első, 29 százalék szerint a második félévben.Ez az első széles körű felmérés azóta, hogy a jegybank a 30-as évekbeli nagy válság óta nem alkalmazott intervencionista módszerrel megmentette a Bear Stearns befektetési bankot az összeomlástól.

Az újság által kifaggatott 46 vezető közgazdász 80 százaléka helyesli a Fed lépését.A Bear Stearns megmentése ugyanakkor nem nagyon tornázta fel Ben Bernanke Fed-elnök teljesítmény-mutatóját: a szakemberek a februári 75 után most 78-asra értékelik működését a maximális 100 pontból. Bernanke tavaly szeptemberben még 92-es mutatóval büszkélkedhetett. Henry Paulson pénzügyminiszter működését a februári 74 után most 73 pontra értékelik.

David Wyss, a Standard and Poor's hitelminősítő szakembere szerint a Fed a tavalyi év nagy részében az események mögött kullogott, túl lassan reagált a hitelpiaci zavarokra, idén januárban azonban mintha utolérte volna magát. Úgy véli, hogy a jegybank szokatlan lépései még mindig jobbak annál, mintha "tétlenül bámulnák az összeomlást azért, mert nincs tökéletes megoldásuk".

A közgazdászok a további romlást részletezve leginkább három folyamat rosszabbra fordulásától tartanak. A válaszolók 35 százaléka attól fél, hogy a hitelpiacok tovább szűkülnek, 25 százalék a fogyasztói költekezések hirtelen esésétől, 13 százalék pedig az ingatlanpiac folytatódó gyengélkedésétől tart.

Nem mindenki borúlátó. Richard DeKaser, a National City bank szakértője úgy látja, hogy a gazdaság hamarosan talpra áll. Szerinte a folyamat a használtingatlan-piac és az újházeladások stabilizálódásával fog kezdődni, majd fokozatosan megszűnnek a hitelpiacokat bénító bizonytalanságok. Végül a kormányzati gazdaságélénkítő csomag, valamint a Fed kamatcsökkentési politikája is megteszi hatását - tette hozzá.