Német korlátozás külföldi befektetőknek

Vágólapra másolva!
A német kormánykoalíció pártjai megállapodtak a külföldi szuverén vagyonalapok nem kívánt befektetései elleni fellépés módjaiban, miután sikerült megoldani a korábbi nézeteltéréseket - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A kormány várhatóan még ebben a hónapban elfogadja a törvényjavaslatot. A tervek szerint a kabinet az USA-ban hasonló célból tavaly létrehozott testület, a CFIUS mintájára tárcaközi bizottságot hoz létre, amely megvizsgálja, és ha szükségesnek látja, megvétózhatja az EU-n kívüli államok kezében lévő befektetési alapok akvizícióit, ha úgy ítéli meg, hogy veszélyeztetik a nemzetbiztonságot vagy a közrendet. A bizottság a 25 százalékot meghaladó befektetések esetében vizsgálódhat, és nem kívánnak a szektorok között különbséget tenni, a felmerült ügyekben három hónapon belül döntést kell hozni. Angela Merkel kancellár hivatala, valamint a pénzügyi és a gazdasági tárca eredetileg a stratégiai jelentőségű infrastrukturális és a nemzetbiztonsági területekre kívánta korlátozni a bizottság munkáját és nem akarta kiemelt szempontként kezelni a foglalkoztatást, de engedett az Olaf Scholz vezette munkaügyi tárcának, amely ugyancsak képviselve lesz a bizottságban.

A hetek pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek e heti tanácskozásán várhatóan szó lesz arról, hogy önkéntes magatartási kódexet hoznak létre a szuverén vagyonalapok számára. A washingtoni kormány mindenesetre a némethez hasonlóan maga kívánja szabályozni a kérdést: a pénzügyminisztérium a napokban közölte, hogy e hónap végéig közzéteszi, milyen szabályok alapján fogja elbírálni a nemzetbiztonsági kockázatokat jelentő külföldi befektetéseket.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) azonban arra kívánja figyelmeztetni a gazdaságilag fejlett országokat, hogy ne használják a nemzetbiztonsági kockázatokat ürügyként a szuverén vagyonalapok befektetéseinek korlátozására - írja a Napi Gazdaság.