Rengeteg a szabálytalan foglalkoztatás

Vágólapra másolva!
A Kikelet hadművelet elnevezésű, több hatóság által tartott ellenőrzési akcióban február 21. és március 31. között a munkavédelmi és munkaügyi felügyelők a munkavállalók 64 százalékának szabálytalan foglalkoztatását tapasztalták - tájékoztatta az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség pénteken közleményben az MTI-t. 
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzött 68 ezer munkavállalóból több mint 12 ezer munkaszerződés és bejelentés nélkül, azaz feketén dogozott.

A hatóság 437 felügyelője vett részt a nyolc hatóság együttműködésével tartott ellenőrzésekben. Az akció során több mint 7 ezer munkáltatót ellenőriztek. A munkavédelemben ellenőrzött munkáltatók 90 százaléka nem tett eleget a munkavédelmi jogszabályokban előírt kötelezettségeinek.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásnál továbbra is gyakran tapasztalható a jogszabályok megsértése. A munkáltató és munkavállaló általában együttműködve kerüli el az adó- és járulékfizetést. Leginkább az építőiparban, a vendéglátásban, a kereskedelemben, a vagyonvédelemben, a vásárok, piacok területén tapasztalták ezt. Az idei első negyedévben 122 fantomcéget találtak, nagyrészt a kereskedelemben.