Szükséges, de kivitelezhetetlen adóreform

Vágólapra másolva!
Esély sincs arra, hogy Magyarország versenyképessége javuljon a régióban, ha az adó és járulék centralizáció a mai 40 százalékról nem csökken 30 százalék körüli szintre, mint Szlovákiában - mondta Békesi László volt pénzügyminiszter a hétfőn rendezett budapesti "Pénzügyi csúcstalálkozón".
Vágólapra másolva!

A magyarországi GDP jelenleg 28 ezer milliárd forint, ebből az állam által központosított összeg 15 ezer milliárd, adóból és járulékokból 11,5 ezer milliárd forint folyik be, ez a GDP 40 százaléka - vezette le a számítást Békesi László.

Elengedhetetlen a koncepcióváltás

A volt pénzügyminiszter szerint ha a gazdaságpolitika abból indul ki, hogy a mozgástér határozza meg az adóváltoztatások, illetve az adóreform mértékét, akkor soha sem fog történni semmi. Az adóstruktúra jelentős átalakítására van szükség, a személyi jövedelemadó és a profit adó csökkentésére, a végső fogyasztást terhelő és a vagyoni típusú adók növelésére - tette hozzá Békesi László.

Miért kell 3200 önkormányzatot, 19 megyét, Budapesten 23 önkormányzatot fenntartani, és miért kell három évig gyest illetve gyedet fizetni egy olyan országban, ahol a foglalkoztatási arány 55 százalék körül van? - tette fel a kérdést a volt pénzügyminiszter.

A külföldi befektetők szempontjai között a negyedik-ötödik helyen szerepelnek az adómértékek - jelezte Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young adószakértője megkerülhetetlennek nevezte a 200 milliárd forintot jelentő, négy százalékos társasági különadó megszüntetését, ha a tőkevonzó képességet javítani kívánja a kormányzat. Vámosi-Nagy az adórendszeren belüli átcsoportosítást, illetve a jövedéki adó megemelését, az eva illetve az ekho megszüntetését javasolta.

Egyszerűbb adószabályok és jobb adózási morál kellenek

Nincs realitása most egy adóreformnak - jelentette ki Samu János. A Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint adóreformhoz akkor lehet hozzáfogni, ha a gazdaság növekvő szakaszba kerül és van esély a kiadások csökkentésére. Az elemző azonban a jelenlegi helyzetben is lát lehetőséget egyszerűbb, könnyen átlátható és ellenőrizhetőbb adórendszer kialakítására.

Az adózással kapcsolatos szemlélet változtatása nélkül nincs esély jobb adórendszer kialakítására - mondta Fekete István. A Joint Venture Szövetség elnöke szerint ezt mutatja az is, hogy ma egy társaságban az a legelismertebb személyiség, aki a legtöbb adót tudja megtakarítani. Véleménye szerint ha sikerülne konszenzusra jutni abban a kérdésben, hogy mit finanszírozzon az állam a beszedett adóból, akkor talán az adófizetési morál is javulna.

Adófizetés ügyében szinte lehetetlen konszenzusra jutni, az adót ugyanis nem lehet közmegegyezéses alapon fizetni - reagált a felvetésre Békesi László.