Háború is lehet a drága élelmiszerek miatt

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerek árának megugrása megsemmisítheti az elmúlt évek gazdasági fejlődésének eredményeit, és akár háborúkhoz is vezethet - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszerek árának emelkedése rettenetes következményekkel, akár háborúk kitörésével is járhat - hangsúlyozta Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a szervezet tavaszi ülésszakának sajtóértekezletén.

Az élelmiszerárak az ENSZ szerint egy év alatt 57 százalékkal emelkedtek, a százezreket sújtó éhínség megsemmisítheti az elmúlt 5-10 év gazdasági fejlődésének eredményeit.

Különösen kegyetlenül sújtja az élelmiszerek árának megugrása a fejlődő országokat, amelyek lakossága jövedelmének túlnyomó részét a puszta létfenntartásra fordítja. Az utóbbi hónapokban már több országban, például Egyiptomban és Haitiban is zavargások voltak emiatt, és a Világbank szerint ez 33 országban megismétlődhet; a szervezet jelentése megállapította, hogy legalább 2015-ig kell számítani az élelmiszerárak folyamatos növekedésére.

Haitin egy hét alatt duplájára drágult a rizs, és a hét végén az élelmiszerárak elleni erőszakos tüntetések és szétverésük miatt a szenátus megvonta a bizalmat Jacques Edouard Alexis miniszterelnöktől. Egyébként a rizs - a világ nagyobbik felének alapvető élelmiszere - ára egy év alatt 96 százalékkal emelkedett. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO úgy becsüli, hogy már 37 országot fenyeget élelmiszerválság, ezt tetézi az energiahordozók áremelkedése, ami ugyancsak fűti az inflációt.

Az IMF kormányzótanácsa, a nemzetközi monetáris és pénzügyi bizottság utasította a Nemzetközi Valutaalapot és testvérszervezetét, a Világbankot, hogy működjenek együtt az egyre növekvő élelmiszer- és alapanyagáraknak a szegény országokban okozta problémák enyhítésében. Nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy integrált cselekvésre van szükség, amihez a két szervezet tanácsokkal és pénzügyi támogatással járulhat hozzá - olvasható a Napi Gazdaságban.