Kevés amerikai tervez házvásárlást

Vágólapra másolva!
Az ingatlanpiaci válság miatt egyre borúlátóbb amerikaiak egyhamar nem vásárolnak házat - derült ki az AP/AOL Money and Finance kutatásából, amelynek eredményét hétfőn ismertették.
Vágólapra másolva!

A válaszolók 60 százaléka közölte: a következő két évben biztosan nem vesz házat. Tavaly szeptemberben még csak 53 százalék nyilatkozott így. A közeljövőben vásárolni szándékozók aránya pedig 15-ről 11 százalékra csökkent.

A folyamatot részben az magyarázza: a megkérdezettek több mint egynegyede attól tart, hogy háza veszít értékéből az elkövetkező két évben. A csökkenő házárak ugyan vásárlásra ösztönöznék az embereket, de sokan, akik esetleg nagyobb házba költöznének, mégsem váltanak, mert saját ingatlanuk eladásakor több ezer dollárt veszítenének.

Az amerikaiak fele ugyanakkor úgy érzi, hogy a lakáspiac jelenleg túlárazott, különösen az észak-keleti államokban.

Minden olyan hetedik tulajdonos, aki egykor jelzálogkölcsön segítségével tudott házat venni, fél, hogy a következő fél évben nem tudja időben fizetni a törlesztő részleteket.

A jelzálogkölcsönt felvevőknek ma már csak egytizede köt változó kamatozású kölcsönre szerződést, két éve ez az arány még 50 százalék volt. A változó, piaci kamatozás az esetek többségében azt jelentette, hogy az alacsony részletek idővel elviselhetetlen mértékben megnövekedtek. Sokan emiatt veszítették és veszítik el házaikat. A növekvő részletek miatt bajba került tulajdonosok közül sokan házuk eladására kényszerülnek: minél előbb meg akarnak szabadulni az ingatlanoktól, mert az árak egyre csökkennek. Több család a szülőkhöz költözik abban a reményben, hogy néhány év múlva, a válság elmúltával ismét saját házat bérelhet vagy vásárolhat.