Légibeszállító akar lenni a Borsodi Műhely

Vágólapra másolva!
A légiipari beszállítást ambicionáló Borsodi Műhely Kft. tervei megvalósításához nettó 1 milliárd forintos fejlesztést hajt végre Győrött - mondta Borsodi László ügyvezető igazgató. Közlése szerint a fő profilként egyedi gépalkatrész-, gyártásközi mérőberendezés-gyártással foglalkozó vállalkozás az őszi átadásra tervezett beruházás keretében csúcstechnológiát képviselő hőkezelő labort létesít.
Vágólapra másolva!

Munkába állítanak egy német és három osztrák gyártmányú hőkezelő kemencét, amelyek alkalmasak egyebek között a repülőgépiparban használatos speciális titán és nitrit ötvözetű anyagok megmunkálására. Korszerű anyagvizsgáló labort is felszerelnek, és fejlesztik az évek óta meglévő akkreditált mérőlabort, hogy az eddigieknél több fajta mérőeszközt tudjanak hitelesíteni.

Ezek a fejlesztések a következő évtizedek gazdasági tevékenységét alapozzák meg, s lehetőséget teremtenek kutatás-fejlesztésre, ez utóbbiakban ugyancsak látnak üzletet - hangoztatta az ügyvezető igazgató. Hozzátette: a projekt keretében 25 fős mérnökcsapat számára teremtenek munkahelyet.

Viszont a jövőbeni megrendelések függvényében összességében akár 200 új munkahelyet kínálhatnak jól felkészült szakemberek, szakmunkások számára, hiszen félszáz forgácsológép telepítésére nyílik lehetőség a projekt keretében emelt 1300 négyzetméteres csarnokban, amelynek műszaki átadását kedden tartották.

A fejlesztéshez a cég 129 millió forintos támogatást nyert az Európai Unió pályázatán a gazdaságfejlesztési operatív programból. Emellett mintegy 700 millió forintos banki kölcsönből és kisebb hányadban önrészből valósul meg a projekt.

Ami a légiipari beszállítói terveket illeti, a kft-nek kapcsolata van egy kanadai gyártó lengyel leányvállalatával, de nincsenek elkötelezve. A korábbi tárgyalásokon a gázturbinás hajtóművek alkatrészeinek beszállításáról volt szó.

Az új projekttel párhuzamosan fejleszti a hagyományos gyártási profilt is a cég, hiszen az új profil - a hőkezelő - finanszírozását a meglévőnek kell biztosítania az első időkben - érvelt Borsodi László.

A győri székhelyű, Kisújszálláson és Szombathelyen telephellyel rendelkező cég jelenleg több mint 90 munkatársat foglalkoztat. Megrendeléseinek 85-90 százalékát Magyarországon működő multinacionális cégektől, köztük a szentgotthárdi Opeltől, az elektronikai alkatrészgyártó szombathelyi EPCOS-tól és a kuplunggyártó LUK cégtől kapja.

A vállalkozás tavalyi árbevétele 1 milliárd forint volt, az idén 1,1 milliárd forintos árbevételt terveznek. A társaság évente általában 7 százalékos növekedést tűz célul, de az elmúlt tíz év átlaga 25 százalékos növekedés volt.