Sokat vesztett a Philips a lapos tévéken

Vágólapra másolva!
A várakozásoktól elmaradó, 219 millió eurós nettó nyereségről számolt be az idei első negyedévben Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai társasága, a Royal Philips Electronics NV - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az eredmény 75 százalékkal alacsonyabb a tavalyi profitnál, ám akkor megdobta az eredményt a Taiwan Semiconductor Manufacturingban lévő Philips-részesedés eladása. Az elemzők ez utóbbi figyelembevételével 276 millió euró nettó profitot vártak. Az EBITA 28 százalékkal, 265 millió euróra csökkent, szemben a 306 milliós szakértői előrejelzéssel.

A Philips legfőbb problémája az, hogy a lapos televíziók értékesítése egyre nagyobb lyukat üt a gazdálkodásán: az e terméken elszenvedett üzemi veszteség az egy évvel ezelőtti 51 millió euróról 95 millióra nőtt a 2008. január-márciusi időszakban. Ennek csökkentése érdekében a társaság beszüntette a tévékészülékek értékesítését az észak-amerikai piacon és licencbe adta márkanevének amerikai használati jogát a japán Funai Electricnek.

A cégvezetés közlése szerint nem terveznek hasonló lépést Európában, mivel itt viszonylag jól alakul a lapos tévék értékesítése. A fényforrásokat gyártó üzletág - az akvizíciókat figyelmen kívül hagyva - 3 százalékkal növelte árbevételét, míg az egészségügyi berendezéseket forgalmazó divízió 5 százalékos bővülést ért el stabil profitráta mellett - olvasható a Napi Gazdaságban.