Vágólapra másolva!
A kormányfői tisztet harmadszor elnyerő Berlusconi kampányában adómérsékléseket, az államháztartás hiányának csökkentését és az infrastrurális fejlesztések bővítését ígérte. Mindezzel célja Európa negyedik legerősebb gazdaságának élénkítése.
Vágólapra másolva!

A "Lovag" választási győzelme után elsősorban az infrastruktúra fejlesztésében érdekelt vállalatok javultak a milánói tőzsdén. A legnagyobb olasz építőipari cég, az Impregilo 4,2 százalékkal emelkedett, szemben az európai építőipari vállalatok stagnáló jegyzésével. Ez a vállalat állt annak a konzorciumnak az élén, amely kivitelezője lett volna Berlusconi 2001-2006 évi szicíliai hídépítési tervének, amit a távozó balközép kormány ejtett.

A régi-új kormányfő terve magában foglalja a több milliárd euró értékű, Szicíliát az olasz szárazfölddel összekötő híd tervének felélesztését. Silvio Berlusconi győzelmét követően közölte, hogy kormánya megerősíti a nagy állami cégek - egyebek között az Enel, az Eni, a Finmeccanica vagy a Terna - többségének vezérigazgatóját eddigi posztján. A kormány aranyrészvényét ezekben a cégekben arra használják majd, hogy a vezetők többségét megerősítsék, ugyanakkor vannak olyanok, akik maguk akarnak távozni, ezek helyére újak kerülnek.

Egyes szakértők szerint az elődjéhez képest "piacbarátibb" kormányzat a vállalkozói szektoron belül főként az építőipari cégek jegyzésének kedvezhet. A biztosítótársaságok, bankok viszont kárvallottak lehetnek, mivel a gazdasági tárca várományosa, Giulio Tremonti ki akarja hagyni e szektort a vállalati nyereségadó mérséklés kedvezményezettjei közül.