Lassuló észt növekedés

Vágólapra másolva!
Az észt gazdaság növekedése 2 százalékra lassul az idén, a múlt évi 7,1 százalékról - tette közzé előrejelzését a központi bank szerdán. Az infláció viszont messzebbre kerül az idén az euró 2010 évi bevezetése által megkívánt ütemtől.
Vágólapra másolva!

Észtország - hasonlóan Lettországhoz és Litvániához - az elmúlt években tapasztalt kétszámjegyű gazdasági növekedési ütem erőteljes lassulásának gondjával szembesül. Az észt kormány már lépett a költségvetési kiadások mérséklésével, amire az alacsonyabb növekedéssel járó kisebb állami bevételek miatt kényszerült. A mérsékeltebb tempó a másik két balti köztársaságot is költségvetési nyomás alá helyezi.

Észtországban a központi bank 2008-ra még októberben 4,3 százalékos növekedési ütemet prognosztizált az idei évre, ezt módosította most 2 százalékra. 2009-ben a GDP várhatóan 3 százalékkal gyarapszik, szemben a korábbi előrejelzésben szereplő 5,7 százalékkal. - A várt kiigazítási folyamat zajlik most Észtországban, ez azonban a kedvezőtlenebb külső környezet miatt a vártnál rögösebb - értékelte a központi bank.

Az infláció 2008-ban várhatóan 9,8 százalékra gyorsul a 2007 évi 6,8 százalékról és majd csak 2010-re lassul le 3,0 százalékra. Az áremelkedések üteme miatt volt kénytelen Észtország az euróbevezetés eredetileg 2007-re tervezett idejét elhalasztani. A maastrichti kritériumnak megfelelő inflációs ütemet 2010 végére szándékoznak elérni.

A tallinni központi bank a gazdasági kiigazítás támogatására és felelős költségvetési politikai folyatatására, a kiadások mérséklésére szólította fel a kormányt.