Északon hódítana a francia Télécom

Vágólapra másolva!
Az észak-európai telefonpiacon vásárolna be a France Télécom, és a lehetséges célpontok között van a magyar érdekeltséggel bíró Telenor is.
Vágólapra másolva!

A francia távközlési cég pénzügyi igazgatója, Gervais Pellisier a csütörtöki Financial Timesnak azt mondta: a társaság a svéd-finn TeliaSonera átvételének lehetőségét tanulmányozza; ennek a vizsgálata egyelőre kezdeti szakaszban jár.

A France Télécom a vezető tisztviselő szerint "más opciókat is" fontolgat, köztük a norvég Telenor megvásárlását. A Telenor a Pannon GSM 100 százalékos tulajdonosa.

A londoni gazdasági napilap szerint az 54 milliárd euró piaci tőkeértékű France Télécom és a 224 milliárd svéd koronát érő TeliaSonera összekapcsolódása az európai távközlési piacon zajló konszolidáció felgyorsulását eredményezné, miután a Deutsche Telekom - a Magyar Telekom stratégiai tulajdonosa - részesedést vásárolt a görög OTE szolgáltatóban, és a spanyol Telefónicáról az terjed, hogy átvenné a Telecom Italiát.

Az OTE 20 százalékának 2,5 milliárd eurós megvásárlási terve miatt a múlt hónapban negatív kihatású figyelőlistára helyezte a Deutsche Telekom elsőrendű, "A mínusz" cégadósi osztályzatát a Standard & Poor's.

A hitelminősítő akkori indoklása szerint a görög akvizíció olyan időszakban növelné a DT adósságterheit, amikor a német cég egyébként is működési szintű piaci nyomással és a besorolási szintjéhez képest korlátozott pénzügyi rugalmassággal küszködik.

Az OTE-részesedés megvásárlásával valószínűtlenné válik, hogy a DT teljesíteni tudná a jelenlegi adósosztályzatához az S&P által elvárt adósságrátát, amely a kamat- és adófizetés, valamint leírások után számolt alapszintű pénzforgalmi egyenleg (EBITDA) legfeljebb háromszorosa.

A Standard & Poor's szerint a tranzakcióval 3,4-szeresre növekedne az adósságráta EBITDA-szorzója a tavalyi egész évi 3,2 -szeres átlagról.

Az S&P a múltban mindig együtt mozgatta a Deutsche Telekom és a Magyar Telekom osztályzatait, valamint azok kilátását. A hitelminősítő azonban tavaly novemberben visszavonta a magyar cég önálló cégadósi besorolását, éppen azzal az indokkal, hogy a Magyar Telekom kockázati minősítése egyébként is hozzá volt kötve a társaságban 59 százalékot tulajdonló Deutsche Telekoméhoz, amely a Magyar Telekom hitelállományának zömét nyújtja, és amely "elkötelezte magát a magyar vállalat finanszírozási igényeinek támogatása mellett".