Jelentősen javult az IBM eredménye

Vágólapra másolva!
Az IBM amerikai számítástechnikai konszern főként a felfutó külföldi eladások jóvoltából meglepetésre kedvező eredménnyel zárta ez év első negyedét.
Vágólapra másolva!

Az eredmény a szakértői várakozásokat felülmúlva 2,3 milliárd dollárt (1,44 milliárd euró) tett ki, közel 25 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbi szintet. Az árbevétel 11 százalékkal 24,5 milliárd dollárra növekedett - jelentette be Samual Palmisanto, a konszern vezetője, aki egyben az év egészére vonatkozó növekedési prognózist is felfelé módosította.

A konszern bevételeinek már mintegy kétharmadát külföldön realizálta, így hasznot húzott a gyengülő dollár hatásából. Az árfolyamváltozásokat figyelmen kívül hagyva az árbevétel 11 százalék helyett csak 4 százalékkal emelkedett volna. Az IBM különösen erősen növelte forgalmát a fejlődő és a felzárkózó országokban.

Szerdán az IBM papírjai mintegy 3 százalékkal javultak, és további 3 százalékos javulás történt a tőzsdezárás utáni kereskedésben, így az IBM részvények 123,5 dollárra kúsztak fel. A konszernen belül erősen bővült a szolgáltatási szektornak, a szoftvereladásoknak a forgalma, a hardvereladásokból származó bevételek viszont visszaestek.

Az egy részvényre jutó nyereség az első negyedben 1,21 dollárról 1,65 dollárra nőtt. Az egész évre az IBM az eddigi 8,25 dollár helyett 8,5 dolláros részvényenkénti nyereséget vár.